Zielony koktajl
Czasy, kiedy szpinak kojarzony był wyłącznie z papką o kolorze zgniłej zieleni, mam nadzieję, że minęły bezpowrotnie. Pomysłów na szpinak jest całe mnóstwo (tutaj jeden z nich). Co więcej, coraz częściej jemy go na surowo, a w takiej postaci zachowuje on najwięcej wartości odżywczych. Można dodać go do sałatki, ale świetnie nada się również do koktajlu. Potraktuj zaprezentowany przeze mnie przepis jako bazę, która posłuży Ci do skomponowania własnego koktajlu. Pamiętaj też, że to od Ciebie zależy jakich owoców użyjesz. Siemię lniane możesz zastąpić innymi nasionami albo orzechami albo nasionami chia. Ten zielony koktajl będzie świetną przekąską, ale jest zbyt mały, żeby stanowić głowny posiłek (śniadanie, obiad czy kolację).
Zielone koktajle zyskują coraz większe grono fanów. I bardzo dobrze. Zielonolistne warzywa zawierają bardzo dużo witamin oraz składników mineralnych. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na kwas foliowy, który jest bardzo nietrwały i traci swoje właściwości pod wpływem światła oraz wysokiej temperatury. Jedząc go na surowo, bez podgrzewania, zachowujemy część właściwości. A jest to szczególnie istotne dla kobiet planujących ciążę i starających się o dziecko, które powinny dbać o prawidłową podaż tego składnika.
SKŁADNIKI:
- Banan – 1 szt. (200g.)
- Szpinak – 1 garść (25g.)
- Woda – 0,5 szklanki (100g.)
- Siemię lniane, nasiona – 0,5 łyżki (5g.)
- Kiwi – 1 szt. (100g.)
- Sok cytrynowy – 1 łyżka (10g.)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Siemię lniane można zmielić osobno albo moczyć przez godzinę w letniej wodzie (0,5 szklanki z przepisu).
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 200 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 3,0 g
Węglowodany: 44,1 g
0 komentarzy