Makaron z cukinią, pomidorami i kurczakiem

Lipiec i sierpień to w moim domu czas cukinii. Własnie wtedy de „duże ogórki” zaczynają dojrzewać na ogródku i zaczynam szukać kolejnego sposobu (na blogu znajdziecie już przepis na pasztet oraz cukinię z soczewicą w pomidorach) na wykorzystanie tego warzywa. Makaron z cukinią, pomidorami i kurczakiem wydaje się niemal idealnym. Mamy tutaj wszystkie niezbędne makroskładniki. Jest białko w kurczaku, tłuszcz z oliwy, a także węglowodany z makaronu. Nie zapominajmy oczywiście o tym, że używamy nie tylko sezonowej cukini, ale także pomidorów. Poza tym, czas przygotowania tego dania jest śmiecznie prosty. czego trzeba więcej?

Makaron z cukinią, pomidorami i kurczakiem

SKŁADNIKI:​

  • Cukinia- 1 szt. (225 g)
  • Pomidorki koktajlowe- 1 garść (100 g)
  • Mięso z piersi kurczaka- 1 porcja (100 g)
  • Makaron pełnoziarnisty- 1 porcja (70 g)
  • Cebula- 1/2 sztuki (35 g)
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka (8 g)
  • Ulubione przyprawy

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj. Cukinię pokrój w plasterki, a następnie delikatnie posól. Po kilku minutach osusz cukinię ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej oliwe, dodaj pokrojoną cebulę, a następnie cukinię. Zdjejmij warzywa z patelni, ale nie myj jej i wrzuć na patelnię pokrojone mięso. Gdy mięso będzie miękkie dodaj cukinię, cebulę i pokrojone pomidorki. Dodaj odrobinę wody z gotowania makaronu. Dodaj ugotowany makaron do warzyw i kurczaka i wymieszaj.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Energia: 486 kcal 
Białko: 36,0 g
Tłuszcze: 11,1 g 
Węglowodany: 66,9 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *