Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Uważam, że siła tkwi w prostocie i czasem mniej, naprawdę znaczy więcej. Lubię dania, które mogę zrobić w kwadrans. Przydają się one szczególnie w te dni, kiedy masz do zrobienia więcej niż dużo, kiedy wszystko było zaplanowane…z wyjątkiem posiłku… Zawsze w takiej sytuacji można zrobić kanapki albo zjeść jogurt w płatkami i owocem. Ale co w sytuacji, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego? Wtedy warto sięgnąć po makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sera feta i prażonego słonecznika. Co więcej, taki makaron można zjeść na zimno- zrób więcej i zabierz jutro do pracy (nie powinno być problemu z jego podgrzaniem w kuchence mikrofalowej, ale na zimno też będzie bardzo smaczny). Ser możesz zamienić na mozzarellę light, a jeśli masz więcej czasu na pieczone mięso z piersi kurczaka lub indyka.

SKŁADNIKI (2 porcje):​

  • Makaron pełnoziarnisty. – 120 g
  • Ser feta półtłusty – 3 plastry (60g.)
  • Pomidory suszone w oleju – 3 szt. (21g.)
  • Makaron pełnoziarnisty – 70 g
  • Szpinak – 100 g
  • Słonecznik, nasiona – 1 łyżeczka (5g.)

PRZYGOTOWANIE:
Na suchej patelni upraż nasiona, przełóż je do miseczki. Na patelnię wlej kilka łyżek wody, doprowadź do wrzenia, dodaj szpinak, dosłownie na kilka minut, tak aby delikatnie zmiękł. Dodaj pokrojone suszone pomidory, ugotowany makaron, pokruszony ser i nasiona słonecznika. Dopraw do smaku tak jak lubisz (dzięki serowi feta i pomidorom sól będzie zbędna), choć ja uważam, że bez dodatków też smakuje świetnie.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja):
Energia: 438 kcal 
Białko: 23,5 g
Tłuszcze: 13,7 g 
Węglowodany: 63,5 g


1 komentarz

Zielony koktajl - Pytanie Do Dietetyka · 7 marca 2022 o 22:31

[…] zieleni, mam nadzieję, że minęły bezpowrotnie.  Pomysłów na szpinak jest całe mnóstwo (tutaj jeden z nich). I coraz częściej jemy go na surowo, a w takiej postaci zachowuje on najwięcej […]

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *