Pralinki czekoladowe
Pralinki czekoladowe to coś, co naprawdę może zastąpić słodycze w diecie. Dlatego, jeśli masz ochotę na coś słodkiego, albo chcesz zaspokoić ochotę na słodycze swoich dzieci to… KONIECZNIE WYPRÓBUJ TEN PRZEPIS. Jest prosty, szybki i pyszny. Jest to przepis na tyle prosty, że śmiało możesz zaangażować do pomocy w kuchni swoje dzieci. Już przedszkolaki z Twoją pomocą mogą się świetnie bawić- może wyciągną daktyle z wody, albo wsypią orzechy do naczynia blendera? Przy okazji możesz zachęcać do próbowania poszczególnych składników. Może wydawać Ci się, że te pralinki są kaloryczne. Pamiętaj jednak, że oprócz kalorii mają one w sobie sporo wartości odżywczej- witaminy, składniki mineralne. Zawierają także sporo błonnika- jest więc szansa, że nasycą i nie zjesz ich za dużo. Do przygotowania tych słodkich kulek potrzebujesz blendera, najlepiej z opcją młynka. A oprócz tego wystarczą zaledwie cztert składniki, 15 minut pracy w kuchni i gotowe!
SKŁADNIKI:
- ¾ szkl. (97 g) płatków owsianych
- 1 szkl. (60g) suszonych daktyli
- ½ szkl. (40g) orzechów*
- 1-2 łyżki (10-20g) prawdziwego kakao albo karobu**
*ja użyłam ziemnych, ale możesz wybrać dowolne; nasiona słonecznika też dadzą radę
**karob przyda się szczególnie jeśli masz alergię na kakao)
PRZYGOTOWANIE:
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 z 10 powstałych pralinek):
Energia: 80 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 2,8 g
Węglowodany: 12,0 g
1 komentarz
youtube downloader · 5 września 2024 o 21:28
Thank you for sharing this insightful article! I found the information really useful and thought-provoking. Your writing style is engaging, and it made the topic much easier to understand. Looking forward to reading more of your posts!