Dlaczego owsianka nie syci mnie na długo?

Myślę, że to pytanie jest idealną prowokacją do napisania czegoś więcej o płatkach owsianych. A krótka charakterystyka produktu pozwoli na lepsze zrozumienie, dlaczego czasami owsianka nie syci.

Ale zanim rozpłynę się nad cudownymi właściwościami płatków owsianych, połączę się w bólu z tymi, którzy owsianki nie lubią. Nie jesteś fanem tego produktu? Spokojnie. Ja na początku też kręciłam nosem. Pamiętam, kiedy byłam dzieckiem (myślę, że były to czasy podstawówki) moja mama pewnej soboty przyszła do mnie i powiedziała coś w stylu „Ala, mam dla ciebie bombę witaminową”. Zachęcona maminym optymizmem w głosie sięgnęłam po miseczkę, w której zobaczyłam płatki owsiane, mandarynkę i jogurt naturalny (być może były tam również inne produkty, ale ja najlepiej zapamiętałam mandarynkę i płatki). Zaczęłam jeść i…nie dokończyłam ☹. Kompletnie mi to nie smakowało. Jak myślę o tym z perspektywy czasu, to jedyny wniosek jaki mam to „Jakim głupkiem byłaś. Takie megaśniadanko ktoś Ci przygotował, a Ty stwierdziłaś, że nie lubisz.”. Co lepsze, doskonale pamiętam smak tamtej owsianki i teraz go lubię. Nie próbujcie tego zrozumieć.

Aktualnie nie wyobrażam sobie tygodnia bez płatków owsianych. Są produktem na tyle uniwersalnym, że można jej jeść na ciepło lub zimno, z owocami świeżymi lub suszonymi, z mlekiem krowim albo roślinnym, dodawać do ciasta albo koktajlu (przepis na przykładową owsiankę znajdziecie tutaj)

Co znajdziemy w płatkach owsianych?

  • Witaminy z grupy B (niedobór powoduje między innymi osłabienie czy problemy z pamięcią i koncentracją),
  • Błonnik pokarmowy (o właściwościach błonnika mógłby powstać oddzielny wpis, tutaj wspomnę jedynie o wspomaganiu walki z zaparciami czy zmniejszeniu wchłaniania cholesterolu z pożywienia),
  • Węglowodany złożone (trawione wolniej niż cukry proste, dlatego zapewniają dłuższe uczucie sytości),
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (czyli te tłuszcze, których bardzo często brakuje w naszej diecie).

Nadmienię tutaj również o glutenie w płatkach owsianych. Owies sam w sobie jest produktem bezglutenowym. Jednak już podczas zbioru, do którego wykorzystywane są te samy maszyny rolnicze co do zbóż glutenowych, zostaje on zanieczyszczony glutenem. Płatki owsiane bezglutenowe nie mają styczności z glutenem podczas produkcji.

Rodzaje płatków owsianych

  • Płatki owsiane zwykłe (są najmniej przetworzone),
  • Płatki owsiane górskie (wersja pośrednia),
  • Płatki owsiane błyskawiczne (najdrobniejsze).

Jeśli nie masz problemów z układem pokarmowym wybieraj 2 pierwsze rodzaje. Jeśli jednak z jakiegoś powodu musisz stosować dietę łatwostrawną postaw na płatki błyskawiczne.​

Płatki owsiane są produktem niezwykle wartościowym, ale pamiętaj że dodając do owsianki kilka łyżek wysokosłodzonego dżemu, miodu czy słodkiego jogurtu możesz uczynić z niej prawdziwą bombę kaloryczną!

Jak przygotować płatki owsiane, aby syciły?

A wracając do pytania… Płatki owsiane, mimo, że zawierają tłuszcze i błonnik pokarmowy, składają się przede wszystkim z węglowodanów. Myślę, że brak sytości po spożyciu owsianki może wynikać z dwóch błędów:

  1. Za mała ilość-płatki owsiane zawierają co prawda pokaźną ilość błonnika pokarmowego, ale nie zapominajmy, że potrzebujemy energii. 3 łyżki płatków to około 100 kcal. Jeśli ugotujemy je na wodzie i dodamy kubeczek jogurtu, to jest to około 250 kcal. Na śniadanie jest to zdecydowanie za mało. Dlatego też po zaledwie kilkudziesięciu minutach stajemy się ponownie głodni.
  2. Zła kompozycja posiłku- płatki składają się przede wszystkim z węglowodanów. Jeśli ugotujemy je na wodzie i dodamy owoc, to dostarczymy sobie wyłącznie węglowodany i mimo, że są to węglowodany złożone, to nie zapewnią one sytości na długi czas. Jest to związane z Indeksem Glikemicznym (chcesz o nim poczytać? Daj znać)

Jak więc rozwiązać problem szybkiego pojawiania się głodu po spożyciu owsianki? Po pierwsze rozważ większą porcję, a po drugie komponuj ją z produktów będących źródłem białka i tłuszczu, np. jogurt, kefir, maślanka, orzechy, pestki, nasiona, masło orzechowe, mleko.

Tak więc na następnych zakupach wrzucaj płatki do koszyka, a później twórz pełnowartościowe posiłki.

Masz swój ulubiony sposób na płatki owsiane? Podziel się nim!


2 komentarze

Pierogi z soczewicą – Pytanie Do Dietetyka · 7 sierpnia 2021 o 15:49

[…] A żeby było jeszcze ciekawiej i zdrowiej część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Pamiętacie jak pisałam o ich super właściwościach? Jeśli nie masz pomysłu na obiad albo chcesz spróbować czegoś nowego, to szykuj składniki i […]

Nocna owsianka orzechowa - Pytanie Do Dietetyka · 5 marca 2022 o 21:23

[…] jest ona bajecznie prosta. O pozytywnych właściwościach owsianki i płatków owsianych już wspominałam, jeśli więc nie pamiętasz jak wartościowy jest to produkt, przeczytaj raz […]

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *