Nocna owsianka orzechowa
Nocna owsianka to ten rodzaj śniadania, które lubię jadać latem. Kiedy jest strasznie gorąco i nie mam ochoty jeść ciepłych posiłków. W tym czasie, śniadanie, które wyciągam z lodówki jest optymalną opcją. Taki posiłek jest też świetnym drugim śniadaniem (zwłaszcza jeśli pierwsze śniadania jadacie w postaci małej przekąski). Jest też na tyle duży, że może stanowić lunch. W tym przypadku wymówka „nie jem śniadań, bo nie mam czasu na szykowanie rano” jest spalona- ten posiłek możesz przygotować wieczorem. Nocna owsianka to też rozwiązanie dla osób, które uważają, że nie mają zdolności kulinarnych- jest ona bajecznie prosta. O pozytywnych właściwościach owsianki i płatków owsianych już wspominałam, jeśli więc nie pamiętasz jak wartościowy jest to produkt, przeczytaj raz jeszcze.
Tutaj z kolei znajdziesz przepis na inną owsiankę (ta jest na ciepło).
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane – 3 łyżki (30g.)
- Jogurt naturalny, 2% tł.- 1 duża porcja (200g.)
- Daktyle suszone- 3 szt. (15g)
- Banan – 1 szt. (200g.)
- Orzeszki ziemne- 1 łyżka (15g.)
- Chia, nasiona – 0,5 łyżki (5g.)
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane, orzechy, pokrojone daktyle i nasiona chia dokładnie wymieszać z jogurtem. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Przed podaniem dodać pokrojonego banana.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Energia: 503 kcal
Białko: 18,9 g
Tłuszcze: 16,1 g
Węglowodany: 77,0 g
0 komentarzy