Pasztet z cukinii
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie mówią, aby spożywać jak najwięcej warzyw i owoców, ale więcej powinnoo pojawiać się w naszym jadłospisie tych pierwszych. Codziennie do obiadu możemy wybierać inne warzywo lub surówkę, na podwieczorek lub drugię śniadanie również mamy sporą gamę owoców, na które możemy się zdecydować. Ale co ze śniadaniami i kolacjami? Czy jesteśmy skazani na pomidora, sałatę i ogórka do kanapki? Otóż nie. Może pasztet z cukinii?
Jak przemycić warzywa do jadłospisu?
Dobrym sposobem na przemysenie warzyw są pasty oraz pasztety warzywne. Ja bardzo lubię wykorzystać do tego cukinię i w ten sposób powstał pasztet z cukini. Dzięki cukini pasztet jest wilgotny, przyprawy dają mu wyjątkowego, lekko orientalnego smaku (ale spokojnie, możecie użyć takich, jaki Wy lubicie najbardziej), a dodatek jajek sprawia, że ten bezmięsny pasztet staje się dobrym źródłęm białka.
SKŁADNIKI:
- Jaja kurze całe – 4 szt. (240g.)
- Kasza manna – 0,5 szklanki (85g.)
- Cebula – 2 szt. (200g.)
- Czosnek – 2 szt. (12g.)
- Olej rzepakowy uniwersalny – 1 łyżka (10g.)
- Cukinia – 500 g
- Marchew – 3 szt. (180g.)
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczka papryki słodkiej mielonej (może być wędzona)
- Pieprz ziołowy i czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obficie posolić, wymieszać, a następnie odstawić na sitko na około 10-15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć pół minuty (uważając, aby czosnek się nie przypalił). W misce wymieszać, marchewkę utartą na drobnych oczkach, przyprawy, cebulę, kaszkę żółtka jaj i cukinię odciśniętą z nadmiaru wody. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 335-40 minut. Piekarnik wyłączyć, ale zostawić w ciepłym piekarniku jeszcze przez około 20 minut. Najlepiej, jeśli pasztet będzie stygł w papierze do pieczenia, ale bez foremki na kratce z piekarnika.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja, okolo 1/6 całości)
Energia: 152 kcal
Białko: 8,1 g
Tłuszcze: 6,0 g
Węglowodany: 19,0 g
2 komentarze
Makaron z cukinią, pomidorami i kurczakiem - Pytanie Do Dietetyka · 29 lipca 2022 o 14:10
[…] dojrzewać na ogródku i zaczynam szukać kolejnego sposobu (na blogu znajdziecie już przepis na pasztet oraz cukinię z soczewicą w pomidorach) na wykorzystanie tego warzywa. Makaron z cukinią, […]
Jak nie przytyć w święta- Pytanie do dietetyka · 7 września 2022 o 14:30
[…] Robisz pasztet? A może zrób pasztet z warzyw? Przepisów jest cała masa, np. pasztet z cukini. […]