Czy olej kokosowy jest zdrowy?

W ciągu ostatnich kilku lat można zaobserwować „szał” na olej kokosowy. Czasem czytając informacje na jego temat na różnych portalach mam wrażenie, że jeśli zaczniemy jeść wyłącznie olej kokosowy, to wszystkie nasze dolegliwości znikną. A jaka jest prawda?

Istnieje kilka badań naukowych, które wzięły pod lupę wpływ oleju kokosowego na organizm człowieka. Wyniki są różne- jedne potwierdzają jego korzystne działanie, inne wręcz przeciwnie.

Osobiście, układając jadłospisy, nie uwzględniam w nich oleju kokosowego. Dlaczego? Ponieważ Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega przed nadmierną konsumpcją oleju kokosowego, z powodu wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (jeśli jesteś zainteresowana zgłębieniem tematu nasyconych, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to daj znać), które nie powinny być spożywane w nadmiarze.

Z drugiej strony olej kokosowy ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, przez co jest świetny do smażenia czy wypieków. Niemniej, pamiętajmy o tym, że nie powinniśmy smażyć zbyt często. Poza tym oliwa z oliwek też sprawdzi się podczas delikatnego obsmażania, ponieważ jej temperatura dymienia jest stosunkowo wysoka.

Co więc robić?

Znajdź złoty środek. Nie stosuj oleju kokosowego jako głównego źródła tłuszczu w Twojej diecie. Postaw na olej rzepakowy, oliwę z oliwek czy olej lniany, a kokosowego używaj okazjonalnie. Sama czasami używam oleju kokosowego, kiedy coś pichcę- szczególnie kiedy są to ciasta , które w przepisie mają margarynę. Uważam, że w takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest właśnie olej kokosowy. Jeśli jednak po przeczytaniu tego wpisu uznasz, że dla własnego spokoju nie chcesz już oleju kokosowego spożywać, nie wyrzucaj go. Poszperaj w internecie i zobacz jak możesz wykorzystać go do pielęgnacji włosów i skóry.


1 komentarz

Karpatka bezlaktozowa - Pytanie Do Dietetyka · 16 lutego 2022 o 16:56

[…] może być to, że używam oleju kokosowego. zwłaszcza, że jakiś czas temu nie wypowiadałam się o nim w przychylny sposób. Wybrałam jednak ten rodzaj tłuszczu z dwóch powodów: po pierwsze, mimo, że zawiera sporo […]

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *