Czy niwelacja węglowodanów i tłuszczów jest dobra i efektowna?

To może od początku. Nasz organizm potrzebuje zarówno białka, tłuszczów i węglowodanów. Każdy z tych składników pełni określoną funkcję w organizmie i nie możemy wykluczać żadnego z nich. Dlatego niwelacja węglowodanów i tłuszczów nie jest dobrym rozwiązaniem.

Węglowodany są głównym źródłem energii w naszym organizmie. Nie można też zapominać o tym, że za niska podaż węglowodanów będzie prowadziła do ketozy, czyli rodzaju kwasicy. Jest to rodzaj kwasicy niezwykle szkodliwy dla naszego zdrowia. Z kolei tłuszcze oprócz tego, że kojarzymy je głównie jako substancję zapasową, pełnią między innymi rolę budulca błon komórkowych naszych komórek. Poza tym, nie zapominajmy, że są one nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Niemniej w diecie mającej na celu redukcję masy ciała to właśnie podaż tłuszczu i/lub węglowodanów ulega ograniczeniu. Ważne jest przy tym to jaki rodzaj tłuszczu i węglowodanów wybieramy. Podkreślam: ograniczeniu, a nie całkowitej eliminacji. Aby zdrowo schudnąć nie powinno w diecie zabraknąć dobrych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Czy wiesz jakie węglowodany i tłuszcze wybierać?

Jakie tłuszcze wybierać?

Powinniśmy postawić przede wszystkim na tłuszcze roślinne (oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwki, orzechy, nasiona, pestki). Ograniczyć z kolei warto tłuszcze zwierzęce, takie jak sadło, boczek, słonina, smalec. Warto też zamienić pełnotłusty nabiał na ten o ograniczonej zawartości tłuszczu (mleko 1-2%, sery twarogowe chude i półtłuste, jogurt/kefir/maślanka o zawartości tłuszczu do 2%).

Jakie węglowodany wybierać?

Z kolei, jeśli chodzi o produkty węglowodanowe, to zrezygnujmy z cukrów prostych. Odstawmy słodycze, zrezygnujmy ze słodzenia kawy i herbaty, spożywajmy więcej warzyw niż owoców. Poza tym, wybierajmy wodę zamiast słodkich napojów i zacznijmy robić własne jogurt owocowe (łącząc jogurt z owocami) zamiast kupować gotowe, często z dodatkiem cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego.

Podsumowując, podaż tłuszczu i węglowodanów może (a nawet powinna) ulec niewielkiemu ograniczeniu podczas stosowania diety redukującej masę ciała. Jednak absolutnie nie można ich wyeliminować z diety.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *