Owsianka z truskawkami i porzeczkami
Tydzień bez owsianki, tygodniem straconym. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami jednym z wielu pomysłów na to jak owsiankę przygotować, a jest to owsianka z truskawkami i porzeczkami. Potraktujcie ten przepis jako bazę. Dodatki możecie dowolnie zmieniać i modyfikować, dodając ulubione owoce świeże i suszone, orzechy, pestki czy nasiona albo wymieniając mleko krowie na roślinne. Może dodacie odrobinę miodu czy innego słodzika? Zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób owsianka może wdawać się bez smaku. Dlatego tak ważne jest dodawanie wyrazistych dodatków. Oczywiście, możesz dodać do niej miodu czy syropu klonowego. Staraj się jednak stopniowo ograniczać ilość tego dodatku i delektować się smakiem owsianki.
Jeśli jednak gotowana owsianka nie jest dla Ciebie, to nie rezygnuj z płatków owsianych i przygotuj domową granolę.
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane – 5 łyżki (50g.)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu – 1 szklanka (230g.)
- Porzeczki czerwone – 1 garść (45 g)
- Truskawki – 1 garść (70g.)
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zalać ciepłą wodą (woda ma jedynie przykryć płatki i zostawić na 30-60 minut), a następnie całość przełożyć do rondelka, dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować na słabym ogniu przez 15-20 minut. Owsiankę podawać z pokrojonymi truskawkami i porzeczkami.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 325 kcal
Białko: 14,8 g
Tłuszcze: 7,4 g
Węglowodany: 57,4 g
1 komentarz
Nocna owsianka orzechowa - Pytanie Do Dietetyka · 5 marca 2022 o 21:24
[…] Tutaj z kolei znajdziesz przepis na inną owsiankę (ta jest na ciepło). […]