Domowa granola
Jakiś czas temu pisałam o musli o tym jak trudno znaleźć takie, które jest dobrej jakości. Mimo coraz większej popularności płatków owsianych dla niektórych owsianka nadal nie brzmi dobrze. Zarzucają jej, że jest bez smaku, że płatki twarde albo „takie miękkie i rozgotowane”. Jest więc domowa granola! Chrupka, słodka i pachnąca cynamonem. Taka właśnie jest szarlotkowa granola.
Jakie zmiany można wprowadzić?
Traktujcie jednak ten przepis jako bazę. Morele i rodzynki możecie zamienić na suszone śliwki albo daktyle, wybierzcie ulubione orzechy, dodajcie wiórki kokosowe, płatki owsiane zastąpcie w całości albo częściowo żytnimi lub pszennymi. Banana możecie użyć zamiast musu jabłkowego, a syropu klonowego w zastępstwie miodu. Jeśli bardzo lubicie czekoladę (zawartość kakao powinna być większa niż 70%), to dodajcie kawałki po upieczeniu. Komponujcie według uznania i preferencji.
Jak zjeść taką domową granolę?
Taki mix dobroci sprawdzi się na śniadanie, a także jako przekąska. Możecie zajadać na ciepło z mlekiem albo za zimno z jogurtem, kefirem lub maślanką. Warto też dorzucić surowe owoce i czekać aż ktoś z zazdrością spojrzy na Wasz posiłek.
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane – 1 szklanka (110g.)
- Morele – 6 szt. (300g.)
- Orzechy włoskie – 0,5 garście (15g.)
- Migdały – 1 łyżka (15g.)
- Cynamon – 2 łyżeczki (8g.)
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10g.)
- Rodzynki- 2 łyżki (30g.)
- Sezam – 1 łyżka (10g.)
- Jabłko – 2 szt. (400g.)
- Miód pszczeli – 1,5 łyżeczki (18g.)
PRZYGOTOWANIE:
Morele, migdały i orzechy pokroić według uznania i wymieszać z płatkami, nasionami słonecznika, sezamem, miodem i cynamonem. Jabłka obrać ze skórki, a następnie pozbawić gniazd nasiennych i dusić w niewielkiej ilości wody do rozpadnięcia się owoców. Nastęnie dodaj jedo pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 150 stopni C przez około 20-30 minut mieszając co kilka minut. Jeśli zauważysz, że granola jest mocno zarumieniona możesz zmniejszyć temperaturę. Tak przygotowaną granolę najlepiej przechowywać w lodówce zamkniętą w szczelnym pojemniku (słoik nada się świetnie).
UWAGA. Warto latem przygotować sobie mus jabłkowy bez cukru. Taki mus sprawdzi się w tym przepisie doskonale. Jeśli masz taki mus wykorzystaj 1 szklankę.
Z podanych ilości składników wychodzi około 25 łyżek granoli.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja-5 łyżek)
Energia: 230 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 41,5 g
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja-5 łyżek granoli+ 1 szklanka (200g) kefiru 2% tłuszczu)
Energia: 335 kcal
Białko: 12,4 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 50,9 g
1 komentarz
Owsianka z truskawkami i porzeczkami - Pytanie Do Dietetyka · 11 marca 2022 o 14:47
[…] Jeśli jednak gotowana owsianka nie jest dla Ciebie, to nie rezygnuj z płatków owsianych i przygotuj domową granolę. […]