Naleśniki z pieczoną dynią

Dynia jest bezsprzecznie produktem, który kojarzony jest jesienią. Mam wrażenie, że jeszcze kilka lat temu była nieco zapomniana, ale teraz pojawia się na naszych talerzach bez jakichkolwiek kompleksów. Możemy ją jeść na słodko i słono, ciepło i zimno, w zupie, gulaszu, kompocie, cieście…a także w naleśnikach właśnie. A inspiracją była lasagne, z dynią i szpinakiem właśnie. Ja proponuję Wam własną wersję tego dania, w której użyłam naleśników zamiast makaronu. Przedstawiam: naleśniki z pieczoną dynią.

SKŁADNIKI:​

  • Jaja kurze całe – 1 szt. (60g.)
  • Olej rzepakowy uniwersalny – 1 łyżeczka (5g.)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu – 0,3 szklanki (69g.)
  • Mąka pszenna, typ 1850 – 3 łyżki (45g.)
  • Woda – 0,2 szklanki (40g.)
  • Dynia hokkaido – 210 g
  • Słonecznik, nasiona – 1 łyżeczka (5g.)
  • Szpinak – 1,5 garście (38g.)
  • Serek wiejski 3% – 100 g
  • Pomidory w puszce- 0,5 puszki (200 g)

PRZYGOTOWANIE:
Jajko, mąkę, wodę i mleko dokładnie wymieszać, a następnie smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Dynię (najlepiej hokkaido, ale dynia pizmowa też świetnie się nada) pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i upiec. W naleśniki zawijać upieczoną dynię i szpinak. Układać je w naczyniu żaroodpornym. Pomidory wymieszać z ulubionymi przyprawami (np. bazylia, oregano) i zalać nimi naleśniki. Na koniec na wierzchu ułożyć serek wiejski i posypać słonecznikiem. Zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 490 kcal 
Białko: 31,6 g
Tłuszcze: 17,4 g 
Węglowodany: 63,5 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *