Na co zwracać uwagę kupując produkty gotowe?

Dla jednych zakupy to czysta przyjemność. Inni dostają białej gorączki, kiedy tylko o nich pomyślą. I nie będę pisać o wyborze skarpetek, sukienki czy marynarki. Skupię się na tym, jak wybrać najlepszy gotowy produkt spożywczy. Jaki powinien być skład i czy tabelki informujące nas o zawartości białka i tłuszczu mogą się do czegoś przydać.​ I czy dostępne są produkty gotowe, które są dobrej jakości?

Im dłużej jestem dietetykiem, tym bardziej liberalnie podchodzę do produktów gotowych. Nie wynika to jednak z tego, że akceptuję spożywanie nafaszerowanej konserwantami mrożonej pizzy z szynką słabej jakości, ale jest to konsekwencja stale rozwijającego się rynku spożywczego, który coraz częściej oferuje nam produkty gotowe dobrej jakości. Coraz większa część społeczeństwa zwraca uwagę na to, co je. Jednocześnie, coraz częściej „chorujemy na niedoczas”. Producenci widząc te tendencje stają naprzeciw wymaganiom konsumentów i wypuszczają na rynek coraz lepsze produkty (z drugiej strony pojawia się coraz większa ilość jedzenia śmieciowego, niestety).

Najważniejsze- sprawdź etykietę

Nie dajcie się zwieść pięknym hasłom reklamowym- fit, zdrowy, lekki. To chyba jedne z częstszym haseł, które rażą nas po oczach. Ale nie wszystko złoto, co się świeci. I nie każdy produkt z zachęcająca przednią etykietą, która sugeruje wysoką jakość ma tylna etykietę tak samo zachęcająco. Inaczej mówiąc-zwracajcie uwagę na skład, a nie piękne hasła reklamowe.

Warto zawsze czytać skład produktów. W większości przypadków sprawdza się zasada im krótszy tym lepiej, ale nie zawsze tak jest. Dobrym przykładem mogą być zupy, które nie zawsze mają krótki skład, ponieważ są one wzbogacone licznymi przyprawami i ziołami. I nawet, jeśli producent używa ich w niewielkich ilościach, to ma obowiązek poinformowania o tym konsumenta, zamieszczając informację na ten temat na etykiecie.

I tutaj przechodzimy do drugiej wskazówki- wybieraj produkty ze składnikami, które można znaleźć w domowej kuchni. Czy używamy w codziennym gotowaniu guanylan disodowy albo gumę ksantanową? No nie! To nie wybierajmy też produktów z ich udziałem. Z drugiej strony-nie bójmy się (na przykład) witaminy C dodawanej do produktów. Nie dodajemy jej, robiąc zupę, ale nie jest ona szkodliwa, a producenci wzbogacają nią swoje produkty, aby zachowały swój kolor. Skrapialiście kiedyś jabłko albo banana sokiem z cytryny, żeby owoc nie ściemniał? Zrobiliście dokładnie to samo, co producent, ale mniej świadmomie. 

Ważny jest nie tylko skład, ale też ilość użytych produktów. Najlepiej, aby cukier i sól znajdowały się na samym końcu listy. W przypadku zup na pierwszym miejscu powinna być woda lub główny składnik (np. brokuły w przypadku zupy brokułowej).

Sprawdź raz, kontroluj stale

Jeśli już znajdziecie produkt odpowiedni dla Was- to tylko się cieszyć i korzystać, ale… Nie zapominajcie skontrolować produktu co jakiś czas. Pamiętajcie, że producent w każdej chwili może zmienić skład produktu. Dlatego-trzymajcie rękę na pulsie i raz na kilka miesięcy ponownie rzućcie okiem na listę składników.

Nie zapominajcie też, że produkty tego samego producenta nie muszą być tak samo dobre. To, że zupa krem z pomidorów ma piękny skład i żadnych „podejrzanych” dodatków, nie oznacza, że brokułowa zupa krem będzie tak samo dobra-trzeba czytać. Innego wyboru nie ma.

Jeśli zaś chodzi o tabelki informujące o wartości spożywczej produktu- nie bójmy się z nich skorzystać. Zwracajcie uwagę na ilość cukrów prostych i tłuszczy nasyconych-im jest ich mniej tym lepiej. Dodatkowo, jeśli jesteście na diecie i wiecie, ile kalorii powinniście spożywać, to taka tabelka pozwoli oszacować ilość spożytych kalorii.​

To najważniejsze informacje, na które warto zwrócić uwagę. Jeśli macie jakieś pytania dotyczące wyboru produktów-dajcie znać, co Was trapi. Czekam!


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *