Mus z mango
Jednym z częstszych zaleceń, które przekazuję pacjentom jest zachęcenie do rezygnazji z jogurtów (a także maślanek i kefirów) owocowych na rzecz naturalnych. Nie, absolutnie nie jestem przeciwna owocom. Chodzi bardziej o to, że kupowane w sklepach smakowe produkty mleczne są w większości przypadków słodzone cukrem, barwione sztucznymi substancjami i zawierają niewiele owoców. Zdecydowanie lepszą opcją jest samodzielne przygotowanie jogurtu owocowego w domu. Nie jest to trudne, a w doborze smaku ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Dlatego dzisiaj przedtawiam Wam mus z mango i jogurtu typu Skyr, ale pamiętajcie, że możecie wykorzystać zwykły jogurt i dowolny owoc lub zrobić owocową maślankę lub kefir dodając do naturalnych produktów ulubione owoce.
Jogurt owocowe
Oczywiście, się wyjątki i zdarzają się jogurt owocowe z dobrym składem, jednak stanowią one zdecydowaną mniejszość. Dodatkowo, stosunkowo trudno jest je znaleźć w popularnych dyskontach i niestety cena jest nieco wyższa niż jogurtów nasiąkniętych cukrem i niepotrzebnymi dodatkami. Niemniej zauważam, że coraz więcej producentów stara się wychodzić naprzeciw swoim klientom i wprowadza na rynek coraz nowsze rozwiązania. Niewykluczone, że za kilka lat dostępność dobrych jakościowo owocowych jogurtów będzie dużo większa niż jest teraz. Mam nadzieję, że w nadchodzących latach ich zakup nie będzie już tak skomplikowany.
Póki co jednak, musimy radzić sobie inaczej. Dlatego zachęcam Cię, aby stawiać przede wszystkim na produkty mleczne naturalne. A ulubione owoce najlepiej dodać samodzielnie.
SKŁADNIKI:
- Jogurt typu skyr – 150 g
- Mango – 0,5 szt. (200g.)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka (6g.)
- Rodzynki, suszone – 1 łyżka (15g.)
PRZYGOTOWANIE:
Skyr, mango i wiórki zmiksować na gładką masę. Na wierzchu układać rodzynki.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 270 kcal
Białko: 19,4 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 42,7 g
0 komentarzy