Koktajl bananowo-figowy

Na koktajlową rozgrzewkę proponuję koktajl bananowo-figowy. Ja użyłam mleka krowiego, ale jeśli masz zdiagnozowaną nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka, możesz śmiało wybrać roślinny odpowiednik. Banan nada koktajlowi słodkości, a ponadto jest skarbnicą potasu. W tych owocach znajdziecie też sporo tryptofanu, który niezbędny jest do produkcji serotoniny. Tak, tak, to ten związek który odpowiada za nasze szczęście😊.

Figi i sezam? Może produkty te nie spowodują, że nasz koktajl będzie miał cudowny kolor, ale warto je dodać- mają sporo wapnia. Jeśli więc snie przepadacie za produktami mlecznymi, to warto wkomponować figi i sezam do swojego jadłospisu, a dzięki temu koktajlowi przemycicie mleko i jogurt. W zaprezentowanej przekąsce znajdziesz ponad 500 mg wapnia, co stanowi 50% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Ponadto figi, tak jak większość suszonych owoców, zawierają sporo błonnika pokarmowego.

Koktajle. Mało kto nie lubi. Z reguły, kiedy proponuję je pacjentom reagują bardzo entuzjastycznie. I trudno się nie dziwić. Są nie tylko smaczne, ale dobierając odpowiednie składniki mogą stać się prawdziwą witaminową bombą! Nasycą i odżywią, a dodatkowo ich słodki smak zadowoli Wasze kubki smakowe. Oprócz tego nie można zapominać o oszczędności czasu-wrzucasz, miksujesz i pijesz. Możesz wypić w samochodzie, biurze, autobusie. A jeśli dodasz płatki owsiane czy kaszę jaglaną to sprawdzi się też jako śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej.

SKŁADNIKI:​

  • Sezam- 2 łyżeczki (10g.)
  • Figi, suszone – 3 małe porcje (30g.)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu – 0,5 szklanka (115g.)
  • Jogurt naturalny, 2% tłuszczu-0,5 szklanki (125g)
  • Banan – 1 szt. (200g.)

PRZYGOTOWANIE:
Figi i banana pokroić, dodać mleko, jogurt i sezam. Zmiksować na gładką masę. Można dodać cynamon czy ziarenka z laski wanilii.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 392 kcal 
Białko: 13,4 g
Tłuszcze: 9,9 g 
Węglowodany: 68,6 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *