Czy lody są złe i czy któreś można jeść?
Z racji tego, że robi się coraz cieplej i już za chwilę lody będą się do nas uśmiechać na każdym kroku warto ten temat poruszyć. Większość lodów dostępnych na rynku zawiera sporo cukru, niestety. No, ale jak to tak, bez lodzika w lato? Jedną z najważniejszych rzeczy jest dokładne czytanie składów- pamiętaj, że jedne lody będą miały więcej, a inne mniej cukru. Pamiętaj też, że wielu producentów nie stosuje cukru, a syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy czy fruktozę. Nie daj się zwieść. Wiesz, że trzeba wybrać ten, w których cukier występuje w składzie bliżej końca. Jest jeszcze jedno rozwiązanie!
ZRÓB LODY SAMODZIELNIE. Wystarczy zmrożony banan i mocny bleander. Wyjdą przepyszne, kremowe lody. Dodaj ulubione dodatków-prawdziwe kakao lub orzechy.
Możesz też zmiksować zmrożone maliny, truskawki, jagody i inne owoce jagodowe z odrobiną naturalnego jogurtu.
Pamiętaj też, że jeśli raz na jakiś czas (nie raz na dzień, bardziej raz na 2-3 tygodnie) zjesz tradycyjnego śmietankowego loda włoskiego, to nie spowoduje to, że przytyjesz od razu 5 kg. Wszystko jest dla ludzi, ale nie popadajmy w przekonanie, że musimy spróbować każdego smaku dostępnego na rynku, a letni dzień bez lodów to dzień stracony.
Jak się ochłodzić?
Są inne, zdecydowanie lepsze, sposoby na poprawienie swojego samopoczucia w upalne dni. Przede wszystkim zadbaj o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu. Popijaj przez cały dzień wodę, co ochroni Cię przed odwodnieniem. Pamiętaj, że najlepszym orzeźwieniem będzie woda z cytryną, ogórkiem czy miętą, a nie pełne cukru przekąski. Lody? Najlepiej w formie sorbetów bez cukru.
0 komentarzy