Czy alkohol jest zły? A jeśli już idę na imprezę, co wypić najlepiej?
To pytanie zmusza mnie do tego, żeby o produkcie jakim jest alkohol opowiedzieć szerzej i bardziej szczegółowo. Trudno jest jednoznacznie powiedzieć „pij” albo „nie pij”. W tym przypadku wyjątkowo trafne jest stwierdzenie Paracelsusa, które brzmi „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”.
Po alkohol sięgamy z różnych powodów. Jedni chcą się odprężyć, inni poczuć bardziej pewnie w towarzystwie i ułatwić sobie nawiązywanie kontaktów, a jeszcze inni dla walorów smakowych. Po pierwsze, musimy zdać sobie sprawę, że przewlekłe picie alkoholu powoduje nie tylko uszkodzenie różnych narządów, ale może także prowadzić do uzależnienia, a to wpływa nie tylko na osobą nadużywającą alkoholu, ale także na dorosłych i nieletnich członków rodziny prowadząc do pojawiających się u nich zaburzeń psychologicznych, społecznych, materialnych i często w konsekwencji zdrowotnych. Często choroba alkoholowa związana jest ze stosowaniem przemocy wobec najbliższych. A stres, który rodzi się wśród osób z otoczenia alkoholika niewątpliwie wpływa na prawidłowy rozwój dzieci.
Alkoholizm
Do najczęściej występujących objawów choroby alkoholowej należą wyparcie problemu (chory uważa, że nie jest uzależniony i w każdym momencie może przestać pić), zwiększenie (czasem zmniejszenie) tolerancji alkoholu-taka sama dawka alkoholu działa słabiej (lub silniej), objawy abstynencyjne- po odstawieniu alkoholu pojawia się niepokój, ból głowy, dreszcze, skurcze mięśni, szukanie okazji do wypicia alkoholu-podporządkowywanie życia do spożywania alkoholu, zaburzenia pamięci i świadomości. Tyle jeśli chodzi o aspekt uzależnienia od alkoholu. Czułam się w obowiązku, żeby krótki wstęp na ten temat popełnić, ponieważ choroba alkoholowa to w dzisiejszych czasach nie tylko problem ludzi o słabym statusie ekonomicznym-jest bardzo dużo osób zamożnych, którzy nie wyobrażają sobie wieczoru bez lampki wina czy drinka. A to może świadczyć o problemie…
Alkohol a zdrowie
Jeśli chodzi o wpływ alkoholu na zdrowie człowieka, to tak jak już wspomniałam bardzo dużo zależy od dawki spożywanego alkoholu. Aktualnie uważa się, że osoby spożywające 1-2 porcje (1 porcja dla kobiet i 2 dla mężczyzn; a jedna porcja to około 15g etanolu) alkoholu dziennie mają niższe ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (CVD), chorób metabolicznych czy demencji. Ale już wypijanie pięciu i więcej porcji alkoholu dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca. W kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego warto wspomnieć o paradoksie francuskim. Kuchnia francuska obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają rozwojowi chorób układu naczyniowego, jednak mimo to, Francuzi stosunkowo rzadko chorują na CVD, co tłumaczy się protekcyjnym działaniem czerwonego wina, które jest przez nich spożywane w znaczących ilościach. Jednak pozytywny efekt może płynąć nie tylko ze spożywania alkoholu, ale również zawartych w czerwonym winie polifenoli, w tym resweratrolu.
Jednym z organów, który najbardziej „dostaje po głowie” od alkoholu jest wątroba. Pełni ona funkcję detoksykacyjną (również w stosunku do alkoholu). Metabolizm etanolu powoduje powstawanie aldehydu octowego, wolnych rodników oraz dialdehydu malonowego, które uszkadzają komórki wątroby (hepatocyty). Nadmierna konsumpcja alkoholu może prowadzić do stłuszczenia, zapalenia, zwłóknienia i ostatecznie marskości wątroby.
Niedobory i trzustka
Nadmierne spożywanie alkoholu wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem występowania niedoborów witamin i składników mineralnych z powodu zaburzeń ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Ponadto może zaburzać trawienie, opróżnianie żołądka oraz prawidłową perystaltykę.
Choroba alkoholowa i nadmierna konsumpcja alkoholu jest najczęstszą przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki (narządu niezwykle dla nas ważnego: produkuje enzymy trawienne, ale także insulinę i glukagon, które odpowiedzialne są za prawidłowy poziom glukozy w surowicy krwi). Jest to spowodowane prawdopodobnie nadmiernym pobudzeniem aktywności trzustki, co prowadzi do wzmożonej produkcji enzymów trawiennych, co w konsekwencji powoduje uszkodzenie komórek.
Ciąża? Żadnego alkoholu!
I jeszcze jedno. Kto wie, może najważniejsze. Kobiety w ciąży mają absolutny zakaz picia alkoholu. ZERO! NAWET KROPLI! Spożywanie alkoholu w czasie ciąży może wywołać alkoholowy zespół płodowy (FAS), który manifestuje się zaburzeniem wzrostu, deformacją twarzoczaszki czy nadpobudliwością.
Alkohol chroni przed chorobami?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) również zauważa, że regularne umiarkowane spożycie alkoholu (z 2-dniową przerwą w tygodniu) może chronić przed rozwojem niektórych chorób. Jednocześnie podkreślając, że nadmierna konsumpcja jest szkodliwa dla naszego zdrowia.
Dawki już znacie, rekomendacje WHO też. Uważajcie jednak, żeby te 1-2 porcje nie stały się nałogiem. Osobiście uważam, że wypicie jakiegoś alkoholowego trunku raz na jakiś czas nie zrujnuje naszego zdrowia, ale nie zapominajcie też, że alkohol ma swoje kalorie:
- lampka wina (czerwonego lub białego) ⇒ około 100 kcal
- duże piwo ⇒około 245 kcal
- kieliszek wódki⇒ około 55 kcal
- kieliszek koniaku⇒ około 160 kcal
Kolejna niezbyt miła wiadomość dla Pań-jesteście bardziej narażone na negatywne działanie alkoholu niż mężczyźni. Taka sama ilość spożytego etanolu powoduje wyższe stężenie alkoholu w krwi niż w przypadku mężczyzn, a tym samym silniej oddziaływał on na nasz organizm. Między innymi marskość wątroby szybciej rozwija się u kobiet niż u mężczyzn.
Musisz też pamiętać, że alkohol wzmaga apetyt, więc jeśli raczysz się alkoholem na imprezie, to szansa, że zjesz więcej niż założyłeś wzrasta.
A jaki alkohol wydaje mi się najlepszą opcją? Stawiam na wino. Czerwone.
Na podstawie
- Bąbała O., Działo J., Deptuła W.: Alkohol a zdrowie. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2011; 60 (1-2): 184-194.
- Wiciński M., Soroko A., Niedzwiecki P., Ciemna K., Malinowski B.,Grześk E.:Wpływ alkoholu na wybrane jednostki chorobowe. Wino czerwone – fakty i mity. W: Wolska-Adamczyk A. [red.]. Przegląd badań klinicznych (według EBM) Współczesne kierunki działań prozdrowotnych. WSIiZ, Warszawa, 2015, ss.159-168.
- Szymczak A., Niśkiewicz I., Krela- Kaźmierczak I., Linke K.: Wpływ alkoholu na wybrane schorzenia przewodu pokarmowego. Nowiny Lekarskie 2009; 78 (3–4): 222–227.
- Frąckowiak M., Motyka M.: Charakterystyka problemów społecznych związanych z nadużywaniem alkoholu. Hygeia Public Health. 2015; 50(2): 314-322.
- Ryszkowski A., Wojciechowska A., Kopańsk Z., Brukwicka I., Lishchynskyy Y , Mazurek M.: Objawy i skutki nadużywania alkoholu. Journal of Clinical Healthcare. 2015; 1:2-6.
0 komentarzy