Czy alkohol jest zły? A jeśli już idę na imprezę, co wypić najlepiej?

To pytanie zmusza mnie do tego, żeby o produkcie jakim jest alkohol opowiedzieć szerzej i bardziej szczegółowo. Trudno jest jednoznacznie powiedzieć „pij” albo „nie pij”. W tym przypadku wyjątkowo trafne jest stwierdzenie Paracelsusa, które brzmi „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”.

Po alkohol sięgamy z różnych powodów. Jedni chcą się odprężyć, inni poczuć bardziej pewnie w towarzystwie i ułatwić sobie nawiązywanie kontaktów, a jeszcze inni dla walorów smakowych. Po pierwsze, musimy zdać sobie sprawę, że przewlekłe picie alkoholu powoduje nie tylko uszkodzenie różnych narządów, ale może także prowadzić do uzależnienia, a to wpływa nie tylko na osobą nadużywającą alkoholu, ale także na dorosłych i nieletnich członków rodziny prowadząc do pojawiających się u nich zaburzeń psychologicznych, społecznych, materialnych i często w konsekwencji zdrowotnych. Często choroba alkoholowa związana jest ze stosowaniem przemocy wobec najbliższych. A stres, który rodzi się wśród osób z otoczenia alkoholika niewątpliwie wpływa na prawidłowy rozwój dzieci.

Alkoholizm

Do najczęściej występujących objawów choroby alkoholowej należą wyparcie problemu (chory uważa, że nie jest uzależniony i w każdym momencie może przestać pić), zwiększenie (czasem zmniejszenie) tolerancji alkoholu-taka sama dawka alkoholu działa słabiej (lub silniej), objawy abstynencyjne- po odstawieniu alkoholu pojawia się niepokój, ból głowy, dreszcze, skurcze mięśni, szukanie okazji do wypicia alkoholu-podporządkowywanie życia do spożywania alkoholu, zaburzenia pamięci i świadomości. Tyle jeśli chodzi o aspekt uzależnienia od alkoholu. Czułam się w obowiązku, żeby krótki wstęp na ten temat popełnić, ponieważ choroba alkoholowa to w dzisiejszych czasach nie tylko problem ludzi o słabym statusie ekonomicznym-jest bardzo dużo osób zamożnych, którzy nie wyobrażają sobie wieczoru bez lampki wina czy drinka. A to może świadczyć o problemie…​

Alkohol a zdrowie

Jeśli chodzi o wpływ alkoholu na zdrowie człowieka, to tak jak już wspomniałam bardzo dużo zależy od dawki spożywanego alkoholu. Aktualnie uważa się, że osoby spożywające 1-2 porcje (1 porcja dla kobiet i 2 dla mężczyzn; a jedna porcja to około 15g etanolu) alkoholu dziennie mają niższe ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego (CVD), chorób metabolicznych czy demencji. Ale już wypijanie pięciu i więcej porcji alkoholu dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca. W kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego warto wspomnieć o paradoksie francuskim. Kuchnia francuska obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają rozwojowi chorób układu naczyniowego, jednak mimo to, Francuzi stosunkowo rzadko chorują na CVD, co tłumaczy się protekcyjnym działaniem czerwonego wina, które jest przez nich spożywane w znaczących ilościach. Jednak pozytywny efekt może płynąć nie tylko ze spożywania alkoholu, ale również zawartych w czerwonym winie polifenoli, w tym resweratrolu.​

Jednym z organów, który najbardziej „dostaje po głowie” od alkoholu jest wątroba. Pełni ona funkcję detoksykacyjną (również w stosunku do alkoholu). Metabolizm etanolu powoduje powstawanie aldehydu octowego, wolnych rodników oraz dialdehydu malonowego, które uszkadzają komórki wątroby (hepatocyty). Nadmierna konsumpcja alkoholu może prowadzić do stłuszczenia, zapalenia, zwłóknienia i ostatecznie marskości wątroby.​

Niedobory i trzustka

Nadmierne spożywanie alkoholu wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem występowania niedoborów witamin i składników mineralnych z powodu zaburzeń ich wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Ponadto może zaburzać trawienie, opróżnianie żołądka oraz prawidłową perystaltykę.

Choroba alkoholowa i nadmierna konsumpcja alkoholu jest najczęstszą przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki (narządu niezwykle dla nas ważnego: produkuje enzymy trawienne, ale także insulinę i glukagon, które odpowiedzialne są za prawidłowy poziom glukozy w surowicy krwi). Jest to spowodowane prawdopodobnie nadmiernym pobudzeniem aktywności trzustki, co prowadzi do wzmożonej produkcji enzymów trawiennych, co w konsekwencji powoduje uszkodzenie komórek.​

Ciąża? Żadnego alkoholu!

I jeszcze jedno. Kto wie, może najważniejsze. Kobiety w ciąży mają absolutny zakaz picia alkoholu. ZERO! NAWET KROPLI! Spożywanie alkoholu w czasie ciąży może wywołać alkoholowy zespół płodowy (FAS), który manifestuje się zaburzeniem wzrostu, deformacją twarzoczaszki czy nadpobudliwością.​

Alkohol chroni przed chorobami?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) również zauważa, że regularne umiarkowane spożycie alkoholu (z 2-dniową przerwą w tygodniu) może chronić przed rozwojem niektórych chorób. Jednocześnie podkreślając, że nadmierna konsumpcja jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

Dawki już znacie, rekomendacje WHO też. Uważajcie jednak, żeby te 1-2 porcje nie stały się nałogiem. Osobiście uważam, że wypicie jakiegoś alkoholowego trunku raz na jakiś czas nie zrujnuje naszego zdrowia, ale nie zapominajcie też, że alkohol ma swoje kalorie:​

  • lampka wina (czerwonego lub białego) ⇒ około 100 kcal
  • duże piwo ⇒około 245 kcal
  • kieliszek wódki⇒ około 55 kcal
  • kieliszek koniaku⇒ około 160 kcal​

Kolejna niezbyt miła wiadomość dla Pań-jesteście bardziej narażone na negatywne działanie alkoholu niż mężczyźni. Taka sama ilość spożytego etanolu powoduje wyższe stężenie alkoholu w krwi niż w przypadku mężczyzn, a tym samym silniej oddziaływał on na nasz organizm. Między innymi marskość wątroby szybciej rozwija się u kobiet niż u mężczyzn.​

Musisz też pamiętać, że alkohol wzmaga apetyt, więc jeśli raczysz się alkoholem na imprezie,  to szansa, że zjesz więcej niż założyłeś wzrasta.

A jaki alkohol wydaje mi się najlepszą opcją? Stawiam na wino. Czerwone.

Na podstawie

  1. Bąbała O., Działo J., Deptuła W.: Alkohol a zdrowie. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2011; 60 (1-2): 184-194.
  2. Wiciński M., Soroko A., Niedzwiecki P., Ciemna K., Malinowski B.,Grześk E.:Wpływ alkoholu na wybrane jednostki chorobowe. Wino czerwone – fakty i mity. W: Wolska-Adamczyk A. [red.]. Przegląd badań klinicznych (według EBM) Współczesne kierunki działań prozdrowotnych. WSIiZ, Warszawa, 2015, ss.159-168.
  3. Szymczak A., Niśkiewicz I., Krela- Kaźmierczak I., Linke K.: Wpływ alkoholu na wybrane schorzenia przewodu pokarmowego. Nowiny Lekarskie 2009; 78 (3–4): 222–227.
  4. Frąckowiak M., Motyka M.: Charakterystyka problemów społecznych związanych z nadużywaniem alkoholu. Hygeia Public Health. 2015; 50(2): 314-322.
  5. Ryszkowski A., Wojciechowska A., Kopańsk Z., Brukwicka I., Lishchynskyy Y , Mazurek M.: Objawy i skutki nadużywania alkoholu. Journal of Clinical Healthcare. 2015; 1:2-6.

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *