Sałatka z kaszą kuskus i serem typu feta

Sałatka z kaszą kuskus i serem typu feta, to ten rodzaj sałatki którą można robić cały rok. Przecież aktualnie ogórki, pomidory czy mięta dostępne są nie tylko latem. Ale ja wracam do niej najczęściej właśnie latem, kiedy dostępność warzyw potrrzebnych do przygotowania tej sałatki jest największa. Sałatka z kaszą kuskus może stanowić dodatek do obiadu albo jako samodzielny posiłek.

Dla niektórych kuskus jest bezwartościowy, ale ja uważam, że mimo, że jest produktem zawierającym mniej witamin i składników mineralnych niż na przykład pęczak jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy kasz nie jadają wcale. Może delikatny kuskus zachęci do spróbowania kaszy gryczanej czy jęczmiennej. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadu dla osób, które nie mają czasu obierać ziemniaków czy czekać na ugotowanie kaszy czy makaronu. Oprócz tego może być uzupełnieniem sałatki pełnej warzyw, która sprawdzi się jako danie na wynos (do pracy lub szkoły) albo zjedzone spokojnie w domowym zaciszu. Taka sałatka będzie też świetna do potraw z grilla. Użyte przeze mnie warzywa są bazą. Można dorzucić paprykę, cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki, oliwki… Jak to w sałatkach-ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. 

SKŁADNIKI:​

  • Ser typu „Feta”. – 2 plastry (60g.)
  • Kasza kuskus – 3 łyżki (36g.)
  • Ogórek – 1 szt. (200g.)
  • Oliwa z oliwek – 0,5 łyżki (6g.)
  • Sok cytrynowy – 1 łyżka (10g.)
  • Pomidor – 1,5 szt. (225g.)
  • Kukurydza, konserwowa – 3 łyżki (45g.)
  • Kilka listków mięty
  • Ulubione przyprawy ziołowe (np. czubryca)

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Kukurydzę opłucz pod bieżącą wodą. Ser pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną miętę i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 420 kcal 
Białko: 19,0 g
Tłuszcze: 17,0 g 
Węglowodany: 51,7 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *