Pralinki kokosowe
Należę do grona osób, które uważają, że smak może się zmienić. Mam jakieś dziwne przeświadczenie, że udowodniono to jakoś naukowo. Ale do rzeczy. Kilka lat temu odstawiłam na pewien czas słodycze. Po około miesiącu próbując gorzką czekoladę była ona „taaaka słodka”. Teraz, kiedy już od kilku lat słodycze jadam okazjonalnie, słodkie są dla mnie produkty, które dla innych słodkie nie są. Co więcej, uważam, że razem z wyczuleniem na smak słodki w parze idzie zwiększenie wrażliwości na inne smaki. Moja rada? Oduczmy się używać tony cukru i innych słodkich zamienników lub ograniczmy ich zużycie. Poza tym, przygotowujmy słodycze sami. Może na początek pralinki kokosowe?
Alternatywa tradycyjnych słodyczy
Chciałabym zaprezentować Wam przepis na pralinki kokosowe. Dla części osób może być to przekąska, której nie dodadzą do swojej kategorii „słodycze”. Ale dla mnie ten stopień słodkości jest w wystarczający. Chcę też zwrócić uwagę, że powinniśmy stopniowo ograniczać standardowe słodycze. Zamiast nich warto sięgać po alternatywne przekąski. Jeśli chcesz jednak, aby były one nieco słodsze- dodaj więcej ksylitolu, erytrolu lub daktyli, jeśli chcesz dodaj ich mniej. Spróbuj jednak za każdym razem używać ich mniej.
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- Kasza jaglana – 150 g
- Wiórki kokosowe – 1 szklanka (90g)
- Jogurt naturalny, 2% tł. – 2 łyżki (40g)
- Daktyle, suszone – 10 szt. (50g)
- Woda – 1,5 szklanka (300g)
- Erytrol- 2 łyżki (20g)
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę i ¾ szklanki wiórek kokosowych ugotować z daktylami w wodzie z dodatkiem erytrolu. Ostudzić i zblendować z jogurtem naturalnym. Formować kulki (trochę większe od orzecha włoskiego) i obtaczać w pozostałych wiórkach. Polecam wstawić je na kilka godzin do lodówki.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 pralinki):
Energia: 53 kcal
Białko: 1,0 g
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 8,0 g
0 komentarzy