Pieczony pstrąg z dodatkami
Bardzo często ryba jest traktowana jak kotlet schabowy, czyli panierowana i smażona na głębokim tłuszczu. Nie wiem, czy można zrobić jej większą krzywdę i myślę, że nie jeden łosoś się z tego powodu w morzu przewraca 😉. Mięso ryb jest bardzo delikatne, dlatego ciężka panierka tylko zabija ich smak. Pieczenie i gotowanie ryb z dodatkiem ziół i przypraw będzie najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście, nie każdy lubi smak ryby, ale przecież ryba rybie nierówna. Szukajmy takich ryb i sposobów ich obróbki, które będą nam odpowiadać. STARAJMY SIĘ JEŚĆ RYBY PRZYNAJMNIEJ RAZ W TYGODNIU. Przede wszystkim niech będą to tłuste ryby morskie (np. łosoś, śledź), ale odmiana od czasu do czasu też nie zaszkodzi 😊. Dziś wjechał na talerz pieczony pstrąg.
SKŁADNIKI:
- Ziemniaki- 1 szt. (100g)
- Pstrąg tęczowy, świeży – 1 szt. (330g)
- Masło ekstra – 1 łyżeczka (5g)
- Jogurt naturalny, 2% tł. – 0,5 szklanki (125g.)
- Liście kolendry- ¼ pęczka
- Pieprz, sól, ulubione zioła-do smaku
- Czosnek- 1 ząbek (6g)
- Mix sałat-2 garście (30g)
- Oliwa z oliwek-1 łyżeczka (5g)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaka pokroić na cienkie plasterki, a następnie układać na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Pstrąga oczyścić z łusek. Do środka włożyć część kolendry i masło. Doprawić do smaku. I po około 15 minutach od wstawienia ziemniaków, dołożyć do piekarnika rybę, piec około 15 minut. Pozostałą kolendrę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Pstrąga i ziemniaki podawać z jogurtowym dipem i sałatą wymieszaną z oliwą.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 500 kcal
Białko: 39,4 g
Tłuszcze: 28,2 g
Węglowodany: 24,3 g
0 komentarzy