Pasta z awokado i twarogu
Nie jestem dietetykiem, który na siłę wciska pacjentom awokado. Sama kupuję je rzadko, a najczęściej wtedy, kiedy jest jakaś promocja albo w sytuacji, kiedy naprawdę mam na nie ochotę :). Awokado zawiera bowiem sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Jestem jednak zdania, że oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany orzechy czy nasiona również stanowią źródło tłuszczu dobrego dla naszego zdrowia, a przy okazji są zdecydowanie korzystniejsze dla naszego portfela. Niemniej, kiedy już je kupię, najchętniej zjadam je z jajkami, w takiej formie awokado lubię chyba najbardziej. Mogą być to jajka sadzone, gotowane, a nawet jajecznica. Inną opcją jest dodawanie awokado do kanapek. Wiem też, że są osoby, które zamieniają masło lub margarynę na awokado. Ale ostatnio, na moim talerzu zagościła pasta z awokado i twarogu. Masz twaróg i awokado? To masz wszystko czego potrzebujesz do przygotowania tej pasty 🙂
SKŁADNIKI:
- Awokado – 0,5 szt. (100g.)
- Ser twarogowy chudy – 4 plastry (80g.)
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE:
Awokado pokrój na mniejsze kawałki, dodaj poktuszony twaróg, dopraw pieprzem do smaku. Wszystko zbleanduj.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (z 2 kromkami chleba razowego [70g] i 2 plasterkami pomidora)
Energia: 332,9 kcal
Białko: 20,8 g
Tłuszcze: 12,1 g
Węglowodany: 38,7 g
0 komentarzy