Kanapki z awokado i jajkiem

Są pewne połączenia, które stały się klasykami żywieniowymi. Należą do nich między innymi płatki owsiane z jogurtem, makaron z sosem pomidorowym czy żółty ser z pomidorem. Ale nie zapominajmy o duecie, który znany jest w naszym kraju od kilku lat- jajko z awokado. Kanapki z awokado i jajkiem można zjeść na śniadanie, ale sprawdzi się tez na szybki obiad- pożywny i sycący. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jeszcze więcej zieleni (oprócz tej awokadowej).

Można nie lubić awokado?

Są osoby, którym awodako wydaje się produktem bez smaku (nie rozumiem, no ale co zrobię). Jednak jak pytałam w jakiej formie jedli ten produkt, to okazywało się, że jedli je bez dodatków. W takim razie, gorąco zachęcam do odkrycia awokado na nowo. A ten przepis jest ku temu idealną okazją. Osobiście zachęcam do jedzenia awokado, chociaż co jakiś czas. Zawiera on tłuszcze bardzo korzystne dla naszego zdrowia, bo podobne do tych znajdujących się w oliwie z oliwek.

Jest to kolejny banalnie prosty przepis, składający się z zaledwie 5 składników (i przypraw). Łapcie, próbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało :).

SKŁADNIKI:​

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (8g.)
  • Awokado – 1/2 szt. (105 g)
  • Jaja kurze całe M- 2 szt (115g.)
  • Rukola – 0,5 szkl. (5g.)
  • Bułka grahamka- 1 duża szt. (80g.)

PRZYGOTOWANIE:
Bułkę przekroić. Na każdej połówce ułożyć rukolę i pokrojone awokado. Jajko usmażyć na oliwie i położyć na kanapce. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Energia: 593,3 kcal 
Białko: 23,0 g
Tłuszcze: 30,1 g 
Węglowodany: 62,1 g


1 komentarz

Pasta z awokado i twarogu - Pytanie Do Dietetyka · 10 marca 2022 o 15:29

[…] korzystniejsze dla naszego portfela. Niemniej, kiedy już je kupię, najchętniej zjadam je z jajkami, w takiej formie awokado lubię chyba najbardziej. Mogą być to jajka sadzone, gotowane, a nawet […]

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *