Kasza z jarmużem, pomidorem i kurczakiem

Kasza z jarmużem, pomidorem i kurczakiem to przepis dla tych, którzy nie wiedzą, jak jeść więcej warzyw, zwłaszcza tych zielonolistnych (szpinak, jarmuż, sałata, rukola). Użyłam jarmużu, na który bardzo często trudno znaleźć pomysł. A szkoda, bo znajdziemy w nim wiele witamin, a także składniki mineralne (w tym również żelazo i wapń). Dodatkowym atutem jest to, że jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Pamiętaj, że możesz eksperymentować, np. wybrać inną kasze (gryczaną, jęczmienną) albo brązowy ryż. Makaron? Też sprawdzi się świetnie! Jeśli nie jesz mięsa wprowadź, wegetariańskie źródła białka, o czym poczytasz tutaj. Jarmuż też możesz zamienić na inne zielonolistnę warzywo. Pamiętaj, że nie wszystkie wymagają podgrzania- rukola inne sałaty moga być dodane na zimno.

SKŁADNIKI:​

  • Jarmuż – 3 garście (60g.)
  • Mięso z piersi kurczaka- 0,5 szt. (100g.)
  • Kasza jaglana – 8 łyżki (80g.)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (12g.)
  • Pomidor – 1 szt. (150g.)

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować według przepisu. Kurczaka przyprawić kurkumą i słodką papryką. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojony na mniejsze części jarmuż i obranego (niekoniecznie musisz go obierać) ze skórki pomidora. Podgrzewać do momentu aż jarmuż zmniejszy swoją objętość. Doprawić do smaku.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Energia: 384 kcal 
Białko: 33,2g
Tłuszcze: 16,3 g 
Węglowodany: 66,4 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *