Kasza jaglana z jogurtem i nektarynką
Kasza jaglana jest kaszą, którą częsciej jadam w wersji „na słodko” niż „na słono”. Uważam, że świetnie komponuje się z owocami, jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Można ją zblendować z odpowiednią ilością płynu (mleka lub wody) i przygotować budyń. Kasza jaglana jest też świetnym „sklejaczem” pasztetów czy pulpetów-zwłaszcza tych warzywnych albo takich, do których nie chcemy użyć jajek. Jej atutem jest to, że potrafi stac się niewyczuwalną w takich potrawach. Warto przed ugotowniem przelać ją gorącą wodą-dzięki temu straci swoją goryczkę. Należy jednak pamiętać, że kasza jaglana w porównaniu z gryczaną czy pęczak ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego najlepiej spożywać ją razem z produktami będącymi źródłem białka i/lub tłuszczu. Dlatego, jeśli decydujesz się zjeść ją na słodko, to nie jest wskazane gotować ją na wodzie i podawać z owocami. Lepiej będzie dodać do niej również orzechy, pestki, masło orzechowe czy produkty mleczne, dzięki czemu nasyci nas na dłużej.
Dzisiaj prezentuję ją w trochę innym wydaniu. Nie na ciepło, a na zimno, jako kasza jaglana z jogurtem i nektarynką. Choć uważam, że ciepła kasza plus zimny jogurt, to bardzo ciekawe połączenie.
SKŁADNIKI:
- Kasza jaglana – 50 g
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1 szklanka (250g.)
- Dynia, pestki – 1 łyżka (10g.)
- Nektarynka – 130 g
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotuj w wodzie. Ugotoaną kaszę wymieszaj z miodem, dodaj jogurt, nektarynkę i pestki dyni. Gotowe.
Kaszę możesz przygotować wcześniej i zjeść ją na zimno.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 474 kcal
Białko: 19,6 g
Tłuszcze: 11,3 g
Węglowodany: 76,6 g
0 komentarzy