Jajka zapiekane w papryce
Są dni, kiedy możesz pozwolić sobie na leniwe śniadanie. Nikt Cię nie popędza, nawet budzik dzwoni później niż Ty otwierasz oczy. Wiesz, że nie ma konkretnej godziny, o której musisz wyjść z domu, więc możesz spokojnie włóczyć się w piżamie po kuchni. Czy można chcieć czegoś więcej? Można! Pyszne śniadanie jest tym, co sprawi, że poranek będzie jeszcze lepszy. To co, może w najbliższy weekend zaserwujesz sobie jajka zapiekane w papryce? Pamiętaj też, że taki posiłek może być składomą obiadu-można dodać do niego ugotowaną kaszę albo ryż. Warto do takiego obiadu dorzucić jeszcze jakąś surówkę, najlepiej z sezonowych warzyw. Sprawdzi się również na kolację. Tutaj, podobnie jak na śniadanie, polecam dobre- najlepiej pełnoziarniste pieczywo graham lub razowe. Pamiętaj też, że paprykę możesz zamienić na pomidory. A jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność lub zawartość białka w posiłku, dodaj nieco więcej sera albo kawałki dobrej szynki z wysoką zawartością mięsa.
SKŁADNIKI:
- Papryka czerwona – 1 szt. (200g.)
- Ser typu „Feta”. – 1 plaster (30g.)
- Pietruszka, liście
- Jaja kurze całe – 2 szt. (120g.)
- Chleb graham – 2 kromki (70g.)
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć papryki, do każdej z połówek włożyć kawałki sera i wbić po jednym jajku. Ponownie wstawić do piekarnika na około 5-10 minut (zależy jakie jajka lubicie). Posypać natką pietruszki i zjeść z pieczywem.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 413 kcal
Białko: 26,3 g
Tłuszcze: 17,0 g
Węglowodany: 46,5 g
0 komentarzy