Carpaccio z buraków

Nie wiedzieć czemu, pieczone buraki bardzo dobrze komponują się z serem feta. Już raz proponowałam Wam takie połączenie, a przepis znajdziecie tutaj. Dzisiaj liczba składników będzie nieco mniejsza, dzięki czemu sałatkę- jaką jest carpaccio z buraków- przygotujecie w kwadrans (oczywiście nie licze czasu pieczenia buraków). Istotną rolę w tym przepisie odgrywa także dressing. To on swoją kwaśnym posmakiem przełamuje słodycz buraków i słony smak sera feta. Ja użyłam pietruszki, ale idealnie sprawdzi się tutaj rukola. Jeśli chcecie sałatkę podać podczas kolacji, to warto napracować się przy układaniu plastrów buraka. Ale taką sałatkę możecie też przygotować na wynos- po prostu wrzucając wszystko do pudełka.

Pamiętajcie, że buraki możecie wrzucić do piekarnika przy okazji przygotowywania innych potraw- bez sensu piec tylko buraki. 

SKŁADNIKI:​

  • Burak – 2 szt. (400g.)
  • Orzechy włoskie – 0,5 garści (15g.)
  • Ser typu „Feta”. – 2,5 plastry (75g.)
  • Pietruszka, liście – 3 łyżki (15g.)
  • Sok cytrynowy – 1 łyżka (10g.)
  • Olej lniany – 1 łyżeczka (5g.)

PRZYGOTOWANIE:
Buraki upiec (w filii aluminiowej, 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut) i ostudzić. Na talerzu układać buraki pokrojone w cienkie plasterki, posypać je drobno posiekaną natką pietruszki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni (pilnuj, aby ich nie przypalić). Sok z cytryny dokładnie wymieszać z olejem (bardzo dobrze do tego dania pasuje też olej z pestek dyni). Na burakach układać ser feta pokrojony w kostkę, a następnie oprószyć orzechami. Tuż przed podaniem skropić dressingiem z soku i oleju.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 372 kcal 
Białko: 19,9 g
Tłuszcze: 21,5 g 
Węglowodany: 32,5 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *