Burgery z indyka
Burgery zostały owiane złą sławą i raczej nie są uznawane za składową zdrowego stylu życia. Głównie jest to wina standardowej wersji burgera jaką znamy i która promowana jest przez restauracje typu fast food. Ale jeśli zastanowimy się głębiej i przyjmiemy, że to co przedstawiają nam w reklamach duże sieci restauracji jest prawdą, to burger to całkiem zdrowy posiłek. Bo przecież mięso to źródło białka, bułka to węglowodany, no i przecież są warzywa. Myślę jednak, że wszyscy doskonale wiemy, że niestety nie do końca tak to wygląda. Co prawda, w ostatnim czasie pojawiły się inne wersje burgerów, które są bardziej okazałe, ale jednocześnie ich kaloryczność szybuje do wartości 4-cyfrowych. Co więc zrobić? Własną wersję burgerów. A ja proponuję burgery z indyka.
Pamiętaj, że zawsze możesz zrobić ich więcej i zamrozić. Chociaż wydaje mi się, ze zamiast w zamrażalniku wylądują one w lodówce, aby można było je zjeść następnego dnia. Myślę, że polubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Sprawdziłam- do niejadków też przemawiają!
SKŁADNIKI:
- Mięso z piesi indyka- 100g
- Ulubione przyprawy
- Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka (2g)
- Hummus- 1 łyżka (10g)
- Keczup- 1/2 łyżki (6g)
- Rukola- ½ szklanki (5g)
- Papryka- 1 plaster (10g)
- Ogórek kiszony- ½ sztuki (35g)
- Bułka grahamka- 1 szt. (50g)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmiel i dodaj ulubione przyprawy (świetnie nadadzą się suszony czosnek i mielona papryka). A następnie usmaż z obu stron na oliwie. Bułkę przekrój i podpiecz w piekarniku. Jedną połówkę posmaruj hummusem, a druga keczupem. Układaj na bułce mięso i warzywne dodatki.
UWAGA! Zawsze możesz zrobić więcej takich burgerów i je zamrozić.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Energia: 325 kcal
Białko: 26,9 g
Tłuszcze: 9,1 g
Węglowodany: 37,2 g
0 komentarzy