Krem z pomidorów
Kuchnia polska obfituje w różne rodzaje zup, ale chyba jedną z ulubionych jest pomidorowa. Dawniej jadana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Aktualnie, powstaje coraz więcej wariacji na jej temat. Ja prezentuję wersję prostą i nieskomplikowaną, ale może właśnie przez to wyjątkową ;). Zupa krem z pomidorów.
Jak podawać krem z pomidorów?
Można podawać ją z grzankami z mozzarellą oraz bazylią. Warto w taki przypadku wybrać mozzarellę w wersji light, która jest dostępna w wielu popularnych dyskontach, ale świetnie sprawdzą się takie dodatki jak prażone pestki dyni czy słonecznika. Zachęcam do ich podprażenia, bo właśnie wtedy mają najwięcej aromatu i smaku. Ja proponuję też zjeść ją z jogurtem naturalnym, który jest poniekąd alternatywą dla śmietany. Taka wersja będzie idealną.
Ciekawostka
Słyszeliście kiedyś o tym, że pomidor to owoc? Podobnie jak owocem jest papryka czy ogórek. One wszystkie są owocami, ale…z botanicznego punktu widzenia. Z punktu widzenia żywieniowego są to warzywa. Botanika nie wyróżnia warzyw. Jeśli chcielibyśmy paprykę nazywać owocem, to marchewkę powinniśmy nazywać korzeniem, a szpinak-liściem .
SKŁADNIKI (3 porcje):
- Sok pomidorowy – 330 g
- Pomidor – 1 000 g
- Oliwa z oliwek- 2 łyżki (24g.)
- Czosnek – 1 szt. (6g.)
- Cebula – 2 szt. (200g.)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w grupą kostkę i dodać do cebuli. Całość zalać sokiem pomidorowym. Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się pomidorów. Zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przyjemnego aromatu doda suszona bazylia i świeża do podania.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja z 2 łyżkami jogurtu naturalnego):
Energia: 183kcal
Białko: 6,7 g
Tłuszcze: 9,9 g
Węglowodany: 23,4 g
0 komentarzy