Potrawka z kaszą
Lubię czerpać inspirację z blogów wegetarian i wegan. Sama wegetarianką nie jestem, ale myślę, że jako osoba jedząca mięso mogę uczyć się wydobywania smaków i aromatów przy pomocy przypraw od amatorów kuchni roślinnej. Jakiś czas temu trafiłam na przepis na wegański gulasz. Nieco zmodyfikowałam tak, żeby było odrobinę mniej kalorycznie i tak powstała potrawka z kaszą, która smakowała wybornie. Dzisiaj dodaję również informację o przyprawach, ale pamiętaj, że to jak wydobędziesz smak zależy od Ciebie. Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, możesz dorzucić kawałki kurczaka lub indyka. Możesz też dodać soczewicę, ciecierzycę czy tofu. Wszystko, jak zawsze zresztą, zależy od Twojej pomysłowości.
Dlaczego warto spóbować?
Ja zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu, bo jest to bardzo fajna forma przemycenia warzyw do swojego jadłospisu (5 porcji warzyw i owoców dziennie, pamiętaj!). Zimą, kiedy dostępność świeżych warzyw jest stosunkowo niska, marchew, seler i pietruszka sprawdzą się znakomicie jako podstawa dania.
SKŁADNIKI:
- Cebula – 1 szt. (100g.)
- Papryka słodka, wędzona i ostra- po 1 łyżeczce (5g)
- Kmin rzymski- 0,5 łyżeczki (2,5g)
- Olej rzepakowy uniwersalny – 1,5 łyżki (15g.)
- Kasza kuskus – 3 łyżki (36g.)
- Marchew – 1 duża porcja (200g.)
- Seler korzeniowy – 0,5 szt. (250g.)
- Pietruszka, korzeń – 0,5 szt. (75g.)
- Pieczarka uprawna, świeża – 10 szt. (200g.)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5-3,4 szklanki wody (może być bulion jarzynowy)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w półkola i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Następnie, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 3 minuty. Warzywa i pieczarki obrać i pokroić w grubą kostkę. Całość wymieszać z pozostałym olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego albo na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 10-15 minut. Cebulę przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Przełożyć do garnka, dodać upieczone warzywa oraz wodę. Na koniec, dusić jeszcze kulka minut, do miękkości warzyw i pieczarek. Podawać z kuskusem lub inną ulubioną kaszą.
*jeśli masz pod ręką sos sojowy możesz spokojnie go użyć
** tak jak wspomniałam na wstępie możesz dodać mięso (chudy drób, schab) pokrojone w kostkę lub tofu
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 417 kcal
Białko: 16,0 g
Tłuszcze: 17,3 g
Węglowodany: 69,0 g
0 komentarzy