Pierogi z soczewicą
Jest mnóstwo powodów, żeby być szczęśliwym, a jednym z nich są pierogi, na przykład pierogi z soczewicą. Pierogi są też świetnym dowodem na to, że najważniejsze jest to, co znajziemy w środku. W Polsce najczęściej jadamy ruskie, z kapustą i grzybami albo na słodko z serem lub owocami. Ale coraz częściej wybieramy farsz inny niż ten, do którego przyzwyczaiła nas staropolska kuchnia. Można spotkać pierogi z kaszą gryczaną i serem, bobem albo z czekoladą! Ja dzisiaj proponuję soczewicę w roli nadzienie. A żeby było jeszcze ciekawiej i zdrowiej część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Pamiętacie jak pisałam o ich super właściwościach? Jeśli nie masz pomysłu na obiad albo chcesz spróbować czegoś nowego, to szykuj składniki i pędź do kuchni.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Mąka pszenna, typ 550 – 3 łyżki (45g.)
- Płatki owsiane – 3 łyżki (30g.)
- Woda – 0,5 szklanki (100g.)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 1,5 łyżki (18g.)
- Pomidor – 1 szt. (150g.)
- Cebula – 1 szt. (100g.)
- Olej rzepakowy uniwersalny – 1 łyżka (10g.)
- Papryka mielona słodka- 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra mielona- 1/4 łyżeczki
- Pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego drobno pomidora (bez pestek i skórki), dodać odrobinę soli. Na koniec dodać soczewicę i dusić kilka minut do wyparowania wody (farsz nie może „pływać”). Doprawić pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.
Płatki owsiane zmielić w młynku, dodać do mąki i wymieszać. Gorącą wodę dodać do mąki i płatków, a nastepnie zagnieść ciasto. Odstawić na 5-10 minut. Następnie ciasto rozwałkować na wycinać koła i lepić pierogi z soczewicowym farszem. Wrzucać do wrzącej wody i gotować przez około 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja)
Energia: 465 kcal
Białko: 15,6 g
Tłuszcze: 14,1 g
Węglowodany: 76,3 g
0 komentarzy