Pierogi leniwe
Czy są tutaj amatorzy leniwych pierogów? Niby składniki takie sam jak na zwykłe pierogi z serem (dlatego pierogi), ale sposób ich przygotowania jest jak najbardziej „leniwy”, bo tak naprawdę wystarczy wymieszać składniki, uformować wałek, odcinać kluski i rzucać na wrzątek.
Zazwyczaj przygotowywane ze zwykłej mąki pszennej, a podawane z bułką tartą z masłem albo z masłem i cukrem. Ja chciałabym zaproponować wam pomysł na pierogi leniwe z pełnoziarnistą mąką z dodatkiem owocowego musu.
Taka wersja dobrze znanego przysmaku sprawia, że jest to potrawa bogata w białko, błonnik pokarmowy, a dodatkowo może zaspokoić chęć na coś słodkiego. Wprowadzajmy zmiany w dobrze znane potrawy i czyńmy je lepszymi dla naszego zdrowia. Może okazać się, że wcale nie musimy rezygnować z wielu potraw- czasem wystarczy coś zmodyfikować.
Pamiętajcie też, że możecie używać różnych owoców. Dobrym rozwiązaniem może byc mus przygotowany z banana i masła orzechowego.
SKŁADNIKI:
- 100-125g sera twarogowego chudego,
- 1 małe jajko kurze (albo pół dużego),
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 garść truskawek,
- kilka borówek (można pominąć)
PRZYGOTOWANIE:
Ser rozgnieść widelcem, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę pełnoziarnistą i połączyć składniki. Formować walce o średnicy około 2-2,5 cm, a następnie odkrawać kopytka. W garnku zagotować wodę (pewnie większość w tym momencie do wody doda sól, ja ten etap pominęłam ). Kluski wrzucać na wrzątek i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W między czasie owoce zblendować na gładką masę, a następnie mus wylać na talerz i układać na nim kluseczki.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 310 kcal
Białko: 31,9 g
Tłuszcze: 4,4 g
Węglowodany: 40,5 g
0 komentarzy