Pieczone ziemniaki z sałatką
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić alternatywę frytek, która skradła serce nawet mojego młodszego brata. Pieczone ziemniaki, bo o nich mowa, będą świetnym dodatkiem do obiadu, smaczną przekąską lub fajną kolacją
Dlaczego nie frytki?
A jaka jest (moim zdaniem) przewaga pieczonych ziemniaków nad frytkami? Po pierwsze wartość odżywcza. Pieczone ziemniaki przygotowujemy z niewielką ilością oleju, którego do przygotowania frytek zużywamy zdecydowanie więcej. A jeśli kupimy gotowe frytki, to nie mamy żadnego wpływu ani na jakość użytych ziemniaków, ani na rodzaj użytego tłuszczu.
Po drugie-smak. Frytki to frytki, jedyną przyprawą jest sól. Piekąc ziemniaki możemy dodać do nich co tylko zechcemy, od suszonej bazylii po pieprz cayenne. Kompozycja smakowa zależy wyłącznie od Ciebie :). Pamiętaj, że przedstawiony przeze mnie przepis jest jedynie propozycją. Możesz modyfikować zmieniać zarówno użyte przyprawy, jak i warzywa w sałatce.
SKŁADNIKI:
- Ziemniaki-2 średnie sztuki (200g)
- Olej rzepakowy uniwersalny- 1 łyżka (10g)
- Słodka papryka- 1/3 łyżeczki,
- Kurkuma, sól, pieprz, papryka ostra- po szczypcie
- Kumin- 1/4 łyżeczki
- Sałata-5 listków
- Pomidor-1 sztuka (150g)
- Ogórek kiszony- 2 sztuki (120g)
- Rzodkiewka- 3 sztuki (45g)
- Olej lniany- 1 łyżeczka (5g)
- Sok z cytryny
- Jogurt naturalny- 4 łyżki (80g)
- Koperek- 2 łyżec
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz ze skórki i gotuj w całości przez około 10-15 minut (mają się lekko podgotować), następnie pokrój je tak jak frytki lub w łódeczki. W misce wymieszaj olej rzepakowy i przyprawy, a następnie wrzuć do miski pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszaj- tak aby każdy ziemniak był pokryty marynatą. Ziemniaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180-200 stopniach C przez około 20-30 minut (do miękkości ziemniaków). W międzyczasie pokrój i wymieszaj warzywa. Do oleju lnianego dodaj sok z cytryny i przyprawy. Warzywa polej przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Z kolei jogurt wymieszaj z koperkiem i przyprawami, a następnie polej nim pieczone ziemniaki.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 380 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 17,4 g
Węglowodany: 51,5 g
0 komentarzy