Pieczone ziemniaki z sałatką

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić alternatywę frytek, która skradła serce nawet mojego młodszego brata. Pieczone ziemniaki, bo o nich mowa, będą świetnym dodatkiem do obiadu, smaczną przekąską lub fajną kolacją

Dlaczego nie frytki?

A jaka jest (moim zdaniem) przewaga pieczonych ziemniaków nad frytkami? Po pierwsze wartość odżywcza. Pieczone ziemniaki przygotowujemy z niewielką ilością oleju, którego do przygotowania frytek zużywamy zdecydowanie więcej. A jeśli kupimy gotowe frytki, to nie mamy żadnego wpływu ani na jakość użytych ziemniaków, ani na rodzaj użytego tłuszczu.
Po drugie-smak. Frytki to frytki, jedyną przyprawą jest sól. Piekąc ziemniaki możemy dodać do nich co tylko zechcemy, od suszonej bazylii po pieprz cayenne. Kompozycja smakowa zależy wyłącznie od Ciebie :). Pamiętaj, że przedstawiony przeze mnie przepis jest jedynie propozycją. Możesz modyfikować zmieniać zarówno użyte przyprawy, jak i warzywa w sałatce.

SKŁADNIKI:​

  • Ziemniaki-2 średnie sztuki (200g)
  • Olej rzepakowy uniwersalny- 1 łyżka (10g)
  • Słodka papryka- 1/3 łyżeczki, 
  • Kurkuma, sól, pieprz, papryka ostra-  po szczypcie 
  • Kumin- 1/4 łyżeczki
  • Sałata-5 listków
  • Pomidor-1 sztuka (150g)
  • Ogórek kiszony- 2 sztuki (120g)
  • Rzodkiewka- 3 sztuki (45g)
  • Olej lniany- 1 łyżeczka (5g)
  • Sok z cytryny
  • Jogurt naturalny- 4 łyżki (80g)
  • Koperek- 2 łyżec

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz ze skórki i gotuj w całości przez około 10-15 minut (mają się lekko podgotować), następnie pokrój je tak jak frytki lub w łódeczki. W misce wymieszaj olej rzepakowy i przyprawy, a następnie wrzuć do miski pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszaj- tak aby każdy ziemniak był pokryty marynatą. Ziemniaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180-200 stopniach C przez około 20-30 minut (do miękkości ziemniaków). W międzyczasie pokrój i wymieszaj warzywa. Do oleju lnianego dodaj sok z cytryny i przyprawy. Warzywa polej przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem. 
Z kolei jogurt wymieszaj z koperkiem i przyprawami, a następnie polej nim pieczone ziemniaki. 

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 380 kcal 
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 17,4 g 
Węglowodany: 51,5 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *