Makaron z mozzarellą, rukolą i pomidorami

Lubię mieć w rękawie obiady, których przygotowanie zajmuje mi 15 minut. Ten przepis jest na tyle sprawny, że w ciągu tych 15 minut będziesz miała jeszcze chwilę na rozpakowanie zakupów, które być może właśnie zrobiłaś i właśnie wpadłaś do domu głodna jak wilk. Co więcej możesz zrobić podwójną porcję i zabrać ją drugiego dnia na wynos jako drugie śniadanie. Taki jest właśnie makaron z mozzarella, rukolą i pomidorami.

Smak to klasyka-pomidor i mozzarella- którą zna chyba każdy. Do tego makaron (jeśli dla kogoś mozzarella i pomidor to za mało Włoch w daniu) i rukola (dla smaku i zdrowia). Całość wystarczy skropić oliwą i już.

Osobiście wybieram do tego dania pomidorki koktajlowe, ponieważ można je sprawnie pokroić i nie rozpadają się w daniu. Makaron wybrałam pełnoziarnisty- jest w nim zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych (w tym żelaza, które dla kobiet jest bardzo ważne). Mozzarella jest light, bo nie czuję różnicy w smaku. Poza tym, znajdziemy w niej mniej kwasów tłuszczowych nasyconych. A o ile, o podaż tłuszczu w mojej diecie dbam w sposób umiarkowany, to o jego rodzaj już zdecydowanie bardziej. 

SKŁADNIKI:​

  • Makaron pszenny pełnoziarnisty – 1 szklanka suchego (70 g)
  • Mozzarella light- 1/2 szt. (65 g)
  • Pomidorki koktajlowe- 1,5 garści (150 g)
  • Rukola – 1 szkl. (10 g)
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka (8 g)
  • Pieprz ziołowy, sól, ulubione zioła- do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj al’dente. Ser pokrój w kostkę, a pomidorki na połówki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Energia: 514,2 kcal 
Białko: 27,4 g
Tłuszcze: 19,9 g 
Węglowodany: 62,1 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *