Makaron z brokułem, kukurydzą i serem feta

Niektórzy chcąc zrzucić kilka kilogramów lub chcąc zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze eliminują ze swojego jadłospisu makaron. Błąd! Makaron z brokułem, kukurydzą i serem feta jest dowodem na to, że nie trzeba rezygnować z makaronu będąc na diecie. Produkt ten może być pełnowartościowym składnikiem posiłku. Warto jednak kierować się kilkoma zasadami.​

Makaronowe zasady

  1. Jeśli możesz, wybieraj makaron pełnoziarnisty- rozpoznasz go bez trudu. Jest brązowy przed ugotowaniem. Jeśli jednak z jakiś powodów nie możesz go spożywać, np. nie smakuje Ci lub po jego zjedzeniu pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak zgaga czy refluks, to wybieraj makaron z pszenicy durum. Dobrym rozwiązaniem jest też makaron z nasion roślin strączkowych. W tym wypadku trzeba byćjednak szczególnie ostrożnym, ponieważ osoby które nie jedzą strączków na co dzień mogą spodziewać się wzdęć po zjedzeniu takiego makaronu.
  2. Nie rozgotowuj makaronu. Powinien być on al’dente. Tak przygotowany makaron ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu uczucie sytości będzie trwalsze.
  3. Jeśli masz taką możliwość, to schłódź ugotowany makaron w lodówce przez kilka godzin, a następnie podgrzej i zjedz. Okazuje się, że taki zabieg powoduje powstanie frakcji błonnika pokarmowego w produkcie zawierającym skrobię (tak samo zabieg ten działa w przypadku kasz, ryżu czy ziemniaków).
  4. Nie jedz „suchego” makaronu. Postaraj się jadać makaron razem z produktami będącymi źródłem białka i/lub tłuszczu, np. mięsa, ryby, sera, oliwy z oliwek, oleju.

Propozycja mojego dzisiejszego makaronu sprawdzi się zarówno w wersji na obiad, jak na zimno, jako sałatka do pracy/szkoły czy na kolację.

SKŁADNIKI:​

  • Ser typu „Feta” – 2 plastry (60g.)
  • Makaron pełnoziarnisty – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 0,5 łyżki (6g.)
  • Kukurydza, konserwowa – 2 łyżki (30g.)
  • Brokuły – 0,5 szt. (250g.)

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al’dente. Kukurydzę opłukać pod bieżącą wodą. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować (najlepiej na parze). Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 428 kcal 
Białko: 23,0 g
Tłuszcze: 17,3 g 
Węglowodany: 53,1 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *