Makaron z brokułem, kukurydzą i serem feta
Niektórzy chcąc zrzucić kilka kilogramów lub chcąc zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze eliminują ze swojego jadłospisu makaron. Błąd! Makaron z brokułem, kukurydzą i serem feta jest dowodem na to, że nie trzeba rezygnować z makaronu będąc na diecie. Produkt ten może być pełnowartościowym składnikiem posiłku. Warto jednak kierować się kilkoma zasadami.
Makaronowe zasady
- Jeśli możesz, wybieraj makaron pełnoziarnisty- rozpoznasz go bez trudu. Jest brązowy przed ugotowaniem. Jeśli jednak z jakiś powodów nie możesz go spożywać, np. nie smakuje Ci lub po jego zjedzeniu pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak zgaga czy refluks, to wybieraj makaron z pszenicy durum. Dobrym rozwiązaniem jest też makaron z nasion roślin strączkowych. W tym wypadku trzeba byćjednak szczególnie ostrożnym, ponieważ osoby które nie jedzą strączków na co dzień mogą spodziewać się wzdęć po zjedzeniu takiego makaronu.
- Nie rozgotowuj makaronu. Powinien być on al’dente. Tak przygotowany makaron ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu uczucie sytości będzie trwalsze.
- Jeśli masz taką możliwość, to schłódź ugotowany makaron w lodówce przez kilka godzin, a następnie podgrzej i zjedz. Okazuje się, że taki zabieg powoduje powstanie frakcji błonnika pokarmowego w produkcie zawierającym skrobię (tak samo zabieg ten działa w przypadku kasz, ryżu czy ziemniaków).
- Nie jedz „suchego” makaronu. Postaraj się jadać makaron razem z produktami będącymi źródłem białka i/lub tłuszczu, np. mięsa, ryby, sera, oliwy z oliwek, oleju.
Propozycja mojego dzisiejszego makaronu sprawdzi się zarówno w wersji na obiad, jak na zimno, jako sałatka do pracy/szkoły czy na kolację.
SKŁADNIKI:
- Ser typu „Feta” – 2 plastry (60g.)
- Makaron pełnoziarnisty – 50 g
- Oliwa z oliwek – 0,5 łyżki (6g.)
- Kukurydza, konserwowa – 2 łyżki (30g.)
- Brokuły – 0,5 szt. (250g.)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al’dente. Kukurydzę opłukać pod bieżącą wodą. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować (najlepiej na parze). Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 428 kcal
Białko: 23,0 g
Tłuszcze: 17,3 g
Węglowodany: 53,1 g
0 komentarzy