Makaron wspomnień
Makaron wspomnień. Nazwa taka, a nie inną, bo trochę głupio brzmi „makaron z groszkiem w pomidorach”. Są dania, które ani nie brzmią dobrze, ani nie wyglądają apetycznie, a mimo to uważamy je za smaczne. A jak jeszcze można przygotować je w pół godziny, to dobry wygląd i nazwa są zbędne.
Czy jest to danie smaczne? Kiedy mieszkałam w Portugalii, odwiedziła mnie moja Przyjaciółka. Na szybki obiad miał być makaron z sosem pomidorowym. Czyli tak naprawdę, makaron i pomidory z puszki z dodatkiem podsmażonej cebulki. Ale usłyszałam „może dodamy groszku?”. Dodatkowo, moja bratnia dusza sama zaoferowała, że pójdzie do sklepu. I tak dodałyśmy groszek do sosu. Doprawilyśmy do smaku i…już. Później już tylko słyszałam ” dodaj sobie tego pieprzu ziołowego bo z tym jest…”. No, a ja do dzisiaj nie wiem, czy to danie jest takie dobre czy my byłyśmy tak głodne. Niemniej, powtórzone, już na polskiej ziemi również mi smakowało 😂. Ale może to kwestia sentymentu. Daj znać czy Ci smakowało!
SKŁADNIKI:
- Makaron pełnoziarnisty. – 60 g
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5g.)
- Pomidory w puszce – 200 g
- Cebula – 0,5 szt. (50g.)
- Groszek zielony, konserwowy, bez zalewy – ½ puszki (120 g)
- Sól i pieprz ziołowy do smaku (tylko nie za dużo tej soli 😉)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj al’dente. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pomidory i odparuj nadmiar wody. Groszek odcedź i opłucz pod bieżącą wodą. Dodaj do pomidorowego sosu. Podawaj z ugotowanym makaronem. Dopraw do smaku. Nie zapomnij o pieprzu ziołowym 😊. Tak, to już koniec.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 406 kcal
Białko: 18,6 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 81,6 g
0 komentarzy