Domowa przyprawa do zupy

Gdyby ktoś zapytał mnie o największe żywieniowe przewinienia Polaków, to myślę, że używanie gotowych mieszanek przypraw i kostek rosołowych znalazłoby się w pierwszej dziesiątce. Zadziwiające jest to, że już od kilku lat głośno mówi się o tym, że są to produkty zawierające duże ilości soli, wzmacniaczy smaku, barwników, konserwantów oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli takich, które są najgorsze dla naszego zdrowia), a mimo to co jakiś czas spotykam się z osobą, która namiętnie sięga po kostkę lub przyprawę do bulionu. Warto jednak zrezygnować z kupnych kostek. Alternatywą jest domowa przyprawa do zupy.

Jak ją wykorzystać?

Zdaję sobie sprawę, że najczęściej wynika to z wygody i braku czasu, ale… na wszystko jest rozwiązanie, a w tym przypadku przepis :). Niezbędny będzie dobry bleander albo młynek, który da sobie radę z suszonymi warzywami. Pamiętaj, że tę przyprawę możesz dodawać nie tylko do zup. Nada się także do sosów czy warzywnych i mięsnych gulaszy, ponieważ jest to mieszanka ziół i przypraw, która urozmaici smak również innych potraw. Składniki? Dostępne są w większości sklepów spożywczych, więc nie powinno być problemów z ich zdobyciem.

SKŁADNIKI:​

  • Suszona włoszczyzna- 200g
  • Pieprz ziołowy-1/2 opakowania (10g)
  • Pieprz czarny- 1 łyżeczka (1g)
  • Lubczyk, suszony- 1 opakowanie (10g)
  • Natka pietruszki, suszona- 1 opakowanie (10g)
  • Ziela angielskiego-4 ziarenka
  • Liść laurowy- 1 sztuka
  • Papryka ostra- 1 łyżeczka (5g)
  • Papryka słodka- 2 łyżeczki (10g)
  • Imbir suszony- 1 łyżeczka (5g)
  • Czosnek granulowany- 1 łyżeczka (5g)
  • Kurkuma- 1 łyżeczka (5g)

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zmielić i dokładnie wymieszać.

Uwaga 1!  W przepisie nie uwzględniono soli, co jest zabiegiem jak najbardziej celowym. Lepiej dodawać sól oddzielnie, ponieważ można wtedy lepiej kontrolować jej ilość.

Uwaga 2! Proporcje oraz rodzaj ziół i przypraw można dowolnie modyfikować.

 

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Energia: 580 kcal 
Białko: 18,8 g
Tłuszcze: 3,0 g 
Węglowodany: 92,0 g

Uwaga 3! Wartość odżywcza wyniki przede wszystkim z obecności suszonych warzyw. Jednak dodanie 1-2 łyżeczek do potrawy nie zmieni znacząco jej wartości odżywczej.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *