Ciasto bananowe
Pomysłów na chlebek/ciasto bananowe jest mnóstwo. Jedne są wymyślne bardziej, a inne mniej. W sieci można znaleźć takie z dodatkiem czekolady, rodzynek czy też orzechów masła orzechowego. Z mąki pełnoziarnistej albo jasnej. Zarówno bardziej jak i mniej słodkie. Nie mam zamiaru przekonywać Cię, że ten przepis jest cudowny, jedyny i niepowtarzalny, bo jest on całkiem zwyczajny. Ale mam nadzieję, że z niego skorzystasz. Poza tym zwróć uwagę, że wcale nie zawiera tak dużo kalorii. Porcja to zaledwie 180 kcal. Co w sposób szczególny jest istotne dla osób próbujących zredukować masę ciała, a jednocześnie stale mierzących się z ochotą na ciasta i inne słodycze. Takie ciacho może być świetną przekąską albo… ciekawym śniadaniem, jeśli dodasz do niego jogurt i owoce.
Daj znać jak Ci smakował.
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna, typ 1850 – 150 g
- Orzechy włoskie – 3 szt. (15g.)
- Banan – 2 szt. (400g.)
- Jaja kurze całe – 2 szt. (120g.)
- Cynamon – 0,5 łyżeczki (2g.)
- Erytrol lub inny słodzik- 2 łyżki (20g), opcjonalnie
- Proszek do pieczenia-3/4 łyżeczki (ok. 4g)
PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać ze skórki i rozgnieść. Jajka ubić z erytrolem i cynamonem. Dodać do bananów i dokładnie wymieszać. Następnie należy dodać mąkę przesianą z proszkiem o pieczenia. Na koniec wymieszać z pokrojonymi orzechami. Całość przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Ciasto bardzo dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu lub serka homogenizowanego naturalnego.
PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja-1/5 całości)
Energia: 180 kcal
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 33,5 g
0 komentarzy