Ciasto bananowe

Pomysłów na chlebek/ciasto bananowe jest mnóstwo. Jedne są wymyślne bardziej, a inne mniej. W sieci można znaleźć takie z dodatkiem czekolady, rodzynek czy też orzechów masła orzechowego. Z mąki pełnoziarnistej albo jasnej. Zarówno bardziej jak i mniej słodkie. Nie mam zamiaru przekonywać Cię, że ten przepis jest cudowny, jedyny i niepowtarzalny, bo jest on całkiem zwyczajny. Ale mam nadzieję, że z niego skorzystasz. Poza tym zwróć uwagę, że wcale nie zawiera tak dużo kalorii. Porcja to zaledwie 180 kcal. Co w sposób szczególny jest istotne dla osób próbujących zredukować masę ciała, a jednocześnie stale mierzących się z ochotą na ciasta i inne słodycze. Takie ciacho może być świetną przekąską albo… ciekawym śniadaniem, jeśli dodasz do niego jogurt i owoce. 

Daj znać jak Ci smakował.

SKŁADNIKI:​

  • Mąka pszenna, typ 1850 – 150 g
  • Orzechy włoskie – 3 szt. (15g.)
  • Banan – 2 szt. (400g.)
  • Jaja kurze całe – 2 szt. (120g.)
  • Cynamon – 0,5 łyżeczki (2g.)
  • Erytrol lub inny słodzik- 2 łyżki (20g), opcjonalnie
  • Proszek do pieczenia-3/4 łyżeczki (ok. 4g)

PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać ze skórki i rozgnieść. Jajka ubić z erytrolem i cynamonem. Dodać do bananów i dokładnie wymieszać. Następnie należy dodać mąkę przesianą z proszkiem o pieczenia. Na koniec wymieszać z pokrojonymi orzechami. Całość przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Ciasto bardzo dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu lub serka homogenizowanego naturalnego.

PRZYBLIŻONA WARTOŚĆ ODŻYWCZA (1 porcja-1/5 całości)
Energia: 180 kcal 
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 3,7 g 
Węglowodany: 33,5 g


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *