Diagnostyka insulinooporności
Diagnostyka insulinooporności-kiedy się jej poddać?
Jeśli podejrzewasz u siebie występowanie insulinooporności (o tym czym jest to schorzenie pisałam tutaj), to skontaktuj się z lekarzem w celu dokładnej diagnostyki. Diagnostyka insulinooporności powinna być przeprowadzona szczególnie u osób chorujących na otyłość, mających nadwagę lub u których występują takie objawy jak:
- Senność po posiłku
- Uczucie ciągłego zmęczenia
- Ciągła ochota na słodycze
- Zmęczenie
- Rogowacenie ciemne (czyli ciemnienie skóry, zwłaszcza w zgięciach łokci czy kolan, a także na karku)
- Napady wilczego głodu
- Rozdrażnienie
- Obniżenie nastroju
Diagnostyka insulinooporności- jakie są możliwości?
HOMA-IR
Najczęściej wykorzystywanym wskaźnikiem do oceny insulinooporności jest HOMA-IR, oceniający stężenie insuliny i glukozy na czczo. Nie jest to jednak konkretny parametr do oznaczenia w krwi. Aby obliczyć HOMA-IR, należy wykorzystać stężenie insuliny i glukozy i zastosować odpowiedni wzór. Kalkulator wskaźnika HOMA-IR można znaleźć między innymi tutaj. Mimo, że jest to wskaźnik wykorzystywany stosunkowo często, to nie ma nadal „oficjalnego” punktu odcięcia, to znaczy wartości od której rozpoznajemy insulinooporność. Jednak najczęściej insulinooporność rozpoznawana jest, kiedy jego wartość jest wyższa niż 1.0 lub 2.0 lub 2.5.
Iloraz stężenia insuliny i glikozy
Chyba najprostszy sposób na ocenę insulinooporności. Wystarczy, że stężenie insuliny (w mIU/l) zostanie podzilone przez stężenie glukozy (w mg/dl). Wynik, który jest większy niż 0.3 uznawany jest za insulinooporność.
Wkaźnik MATSUDA
Wskaźnik ten wykorzytsywany jest dużo rzadziej, niemniej jest on na tyle ciekawy, że bierze on pod uwagę również stężenie glukozy i insuliny podczas testu obciążenia glukozą.
Stężenie insuliny
W niektórych opracowaniach znaleźć można również wytyczne dotyczące stężenia insuliny, wg których jej stężenie w teście obciążenia glukozą powinny wynosić:
- Przed podaniem glukozy<12 IU
- W 60 minucie testu: <70 IU
- W 120 minucie testu <40 IU
Jeśli wartości insuliny są wyższe niż podane powyżej, u pacjenta rozpoznawana jest insylinooporność.
Diagnistyka insulinooporności- diagnozować powinien lekarz
Warto jednak zaznaczyć, że pacjent i jego diagnostyka to nie tylko liczby i wyniki. Specjalista zawsze patrzy na pacjenta całościowo, dlatego nie diagnozuj się samodzielnie, tylko skorzystaj z pomocy lekarza.
Na podstawie:
1.Stawerska, R.; Łupińska, A.; Bieniek, E.; Lewiński, A. Insulinooporność i stan przedcukrzycowy – diagnostyka i leczenie. Lek. POZ 2021, 5.
2. Żywienie Osób z Cukrzycą i Chorobami Towarzyszącymi; Jeznach-Steinhagen, A., Ed.; Wydanie I.; PZWL Wydawnictwo Lekarskie: Warszawa, 2020; ISBN 978-83-200-6037-9.
3. Ostrowska, L. Diagnostyka Laboratoryjna w Dietetyce; Wydanie I-1 dodruk.; PZWL: Warszawa, 2018.
1 komentarz
Przyczyny insulinooporności - Pytanie Do Dietetyka · 6 lipca 2023 o 13:48
[…] Warto jednak raz jeszcze podkreślić, ze najczęstszym mechanizmem insulinooporności jest mechanizm poreceptorowy. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o diagnostyce inulinooporności, to koniecznie zajrzyj tutaj. […]